Kategorier
Hovedblogger Sukkulenter

Sukkulent-planter

Kaktuser og sukkulenter, lite strev, mye glede.

Selve betydningen av ordet sukkulent stammer opprinnelig fra latin og betyr jus. Sukkulenter er en typisk husplante som vokser innendørs svært enkelt og kommer i mange ulike varianter, teksturer, former og størrelser. Sukkulent brukes til å dekorere både hage og hjem, og ser fantastiske ut i potter. Normalt sett har planter et sterkt behov for vann, men sukkulent planter har evnen til å lagre mye vann, og planten blir dermed tykkere og mer prangende enn andre.

Hvordan lykkes med sukkulent planter?

Det første du må gjøre er å passe på at du velger deg den rette sukkulent-planten. Det finnes nemlig flere sukkulent-planter som ikke er godt egnet til å ha innendørs. Velg alltid de plantene som trenger lite sollys, og normalt vokser under mye skygge. Dette er plantene som egner seg best til hjemmet, da det vil holde å plassere dem i vinduet. Om det skulle bli mye sollys, bør det tas riktige forholdsregler for å beskytte denne saftige planten.

Hvor mye vann skal Sukkulenter egentlig ha?

Sukkulenter trenger noe mindre mengde med vann. Om jorden sukkulent-planten vokser i blir tørr, bør den sprayes med vann. Daglig vanning av denne planten bør unngås, da dette kan føre til at planten dør.

Sukkulenter kan stå lenge uten vann hvis den har riktig jord med god drenering, så kan den få masse vann og dusjes en gang innimellom. Den trekker da til seg den mengden vann som den trenger. Viktig at sukkulenter får så mye vann som den egentlig skal ha og ikke står i vann hele tiden.

Jord til Kaktus og Sukkulenter

Kaktuser og Sukkulenter trenger en godt drenert jordtype.

Sandjord:
Sandjord er varm, tørr, lett og inneholder lite næringsstoffer. Det har en tendens til å være sur og sandjord er kjent som lett jord på grunn av stor mengde sand og lite leire. Dette er den første typen sand, og den består av små partikler av værberg. Denne typen jord er en av de verste typene for å dyrke planter fordi denne typen jord har dårlig vannkapasitet og lave næringsstoffer fordi det er vanskelig for plantens rot å absorbere vann, men sandjord er bra for avløpssystemet. Kaktuser og Sukkulenter liker godt og vokser bra i sandjord. Fordelene med sandjord er at den lett graver seg inn og varmes opp om vårsesongen.

Jordblandning til Sukkulenter og Kaktus

Når jeg planter Kaktus og Sukkulenter så bruker jeg en blanding av vanlig plantejord, sand og litt Perlite. Jeg blander sammen ca 50-50 av jord og sand og supplerer siden med litt Perlite. Perlite er de hvite små stenene du ofte ser i jorden når du kjøper planter og sukkulenter.

Sukkulenter og Kaktus

Populære Sukkulent-planter og Kaktuser

Pengetre

Crassula ovata (vitenskapelige navn) også kjent som pengetre eller lykkeplante. Pengetreplanten er gresskledd med kjøttfulle blader, tykk stamme og hvite eller rosa blomster, og er enkle å gro hjemme. De vokser best ved lav temperatur, trenger lite vann og lever lenge.

Vi har Pengetre i nettbutikken vår, bywink.no! Klikk her for å bestille.

Pengetre

Aloe Vera-planten

Aloe Vera planten er sukkulent plante som kan brukes til mye forskjellig, blant annen innen medisin. Saften i bladene er svært verdifull og godt brukt i medisinsk kosmetikk, drikkevarer, hudkrem og salver. Planten trenger en mindre mengde sollys og vann. Planten er også fin som dekorasjon til hjemmet, og gir en skjønnhet til kjøkkenvinduet. I dag er Aloe Vera en svært populær husplante, og vokser enkelt i potter og kan plasseres i alle rom.

Aloe Vera

Buro’s tail – Bergknappsplante

Denne planten på engelsk kalt “Buro’s tail” ligger i bergknappslekta og kalles også sedum morganianum. Denne planten gror enklest innendørs. Disse plantene er også svært saftige av seg, og har evnen til å vokse en lang stilk som minner om en hale eller har tykke prangende blader, derav navnet. De trenger riktig mengde lys for å holde seg friske, men vokser fint i hus, på kontoret eller hvor det måtte være ønskelig.

Buro's tail - Bergknappsplante

Zebraplanten

Denne planten er av typen som ikke trenger mye omsorg for å enkelt kunne vokse innendørs. Som følge av dens hvite striper på bladene har den fått navnet Zebra plante. De har lyse skinnende blader og er en svært kul plante, men man skal være noe forsiktig med vannet da planten er sensitiv på dette området. For mye eller lite vann kan føre til skade på bunnen av bladene som gjør at de faller av.

I den vitenskapelige klassen deler vi inn planten i to grupper:

  1. Calathea zebrine
  2. Aphelandra squarrosa
Zebraplante

Slangeplanten

Slange planten er en svært enkelt groende sukkulent plante. Den kan gro i rom, på kontoret eller der det måtte være behov. Den fungerer godt som dekor til hjemmet og gir øyet en vakker utsikt. Slangeplanten tåler godt varme, og vokser best i mye lys. Den vokser veldig sakte og krever derfor ikke beskjæring. Den krever heller ikke gjødsel, men det kan likevel gis i små mengder om sommeren og våren. Det er viktig å huske på at denne planten trenger en liten mengde vann, og det vil derfor holde å vanne dem én gang i måneden om vinteren, da hyppig vanning kan drepe den.

Slangeplante

Ildtopp-planten

Ildtopp-planten, også kalt Kalanchoe blossfeldiana er også en svært populær sukkulent-husplante. Den er populær å gi i presang, og bringer et vakkert utseende med fargerike blomster i blant annet rødt og gult, og gir følelsen av en regnbue.

Ildtopp

Sukkulent – Avlegge

De fleste sukkulenter kan det tas avleggere av. Noen av dem er relativt enkle å gro videre. Her er noen eksempler på hvordan du kan få dine avleggere til å slå rot.

  • Leg din avleggere oppe på jorden og la den ligge der tils den slår rot.
  • Sett din avleggere i en liten vase med vann i, men ikke la sukkulenten være oppi vannet.
  • Jeg har også prøvd flaske trikset. Ta en brukt PET flaske å stikk hull i den, like mange hull som avleggere. Stikk inn dine avleggere i hullene og fyll opp litt vann i bunn på flasken. Når dine avleggere etter hvert får røtter så kan du plante dem.

Sukkulent-planter utendørs vinterstid

Manger sukkulenter tåler vårt klima her i Norden og Norge. Vi har flere steinbedd med sukkulenter hjemme i vår hage. Noen av våre sukkulenter har overlevd flere harde vintrer. Sukkulenter sprer seg vakker i stein bedd og nå er det også populært med sukkulent tepper i stedet for gressplen. Noen steder kan det passe fint inn i naturen.

Lykke til med dine Sukkulent planter.

Det finnes mange ulike sukkulent planter, og over har vi beskrevet noen av dem. Som potteplante er de blitt en trend, og det er ikke vanskelig å slenge seg på.

Hvor kan jeg kjøpe sukkulent-planter?

Stavern Blomstermakeri har et bredt utvalg av sukkulent-planter. Kom innom butikken vår for å se hva vi har inne. Vi har også en del av blomstene våre i nettbutikken, ByWink.no.

Stavern Blomstermakeri

Vi legger ut nye innlegg fortløpende, så følg oss gjerne på Instagram for å få med deg nyheter og innlegg som kan inspirere. Stavern Blomstermakeri er også aktiv på Pinterest om det er mer din stil.

Ønsker deg en fortsatt blomstrende dag! 🙂