Kategorier
Tørkede Blomster

Hydrangea / Hortensia (Hydrangea macrophylla)

Hydrangea/Hortensia blomstrer om våren og sommeren, hortensiaen blir ansett som en busk, og de produserer blomster fra tidlig vår til sein høst. Blomstene bæres i bunter og i endene av stilkene. Hver enkelt hortensiablomst er ganske liten.

Hvilke farger finnes det av Hydrangea?

Hos de fleste arter av Hortensia er blomstene hvite, men hos noen arter kan de også være lilla, røde, blå og rosa.

Hva bestemmer fargen på Hydrangea?

I Hortensia-arter avhenger den nøyaktige fargen ofte av jordens surhet eller alkalitet.

  • Syreholdige jordarter produserer blå eller røde blomster
  • nøytrale jordarter produserer bleke kremfargede blader
  • alkaliske jordarter produserer rosa eller lilla.

Morsomme fakta

  • Hortensiaer er en av få planter som akkumulerer aluminium. Aluminium frigjøres fra sure jordarter, og gir Hortensiablomsten sin fine blå farge.
  • Hortensiaer produserer sine blomsterklynger fra skuddspissene dannet fra tidligere sesonger.
  • Hvis knoppene til disse skuddene blir ødelagt, klarer ikke planten å blomstre. Hovedårsakene til ødeleggelse av knoppene er vinterkulde og overdrevent beskjæring.
  • Hortensiaer brukes også ofte som tørkede blomster, spesielt de blå.

Fakta om Hydrangea

Vanlig navn: storbladet Hortensia

Vitenskapelig navn: Hydrangea macrophylla

Blomsterfarge: blå, grønn, rosa, lilla, rød, hvit,

Familie: hortensiafamilien

Plantetype: shurb

Bestilling: cornales

Rike: plantae

Opprinnelse: Navnet ‘Hortensia’ stammer fra latin og fører tilbake så langt som til 1739, oppkalt av Grovonius, en botaniker

Lys: De fleste Hortensiaplanter blomstrer best i delvis skygge, men noen takler full skygge eller full sol. Mengden sol Hortensiaer takler, avhenger av hvor du bor, i områder lenger nord tåler de mer sol, mens lenger sør liker de kun noen få timer sollys om morgenen.

Jord: Velg riktig jord for Hortensiaen din, og du vil bli belønnet med vakre farger i mange år. Jord med forhøyet leireinnhold trenger mer organisk materiale enn de som allerede har en god drenerende struktur. Du kan bruke et utvalg av organiske materialer når du bytter jord på Hortensiaer. Bruk en jord som er fruktbar og godt drenert.

Vanning: Vann tre ganger i uken for å oppmuntre rotvekst. Bigleaf og glatte Hortensiaer trenger mer vann, men alle varianter trenger regelmessig fuktighet. Hortensiaer holdes gjerne fuktige, men ikke våte. Ikke la dem tørke ut. Noen hortensiaer kan trenge daglig vanning.

Gjødsling: Bigleaf Hortensiaer krever flere runder med lett gjødsling i mars, mai og juni.

Oakleaf og Panicle Hortensiaer klarer seg med to runder i april og juni.

Glatte Hortensiaplanter trenger bare gjødsling en gang, på senvinteren.

En av verdens mest populære planter

Ingen blomster overgår Hortensia når det kommer til bugnende blomstring. Praktfulle,store blomsterklaser i en nydelig fargeskala fra hvit, lilla, rosa, og til blå. Dette har gjort Hortensia til en av verdens mest populære potteplanter.

Hvor kan jeg kjøpe tørket Hydrangea/Hortensia?

Vi selger tørket hortensia i nettbutikken vår, ByWink.no. Klikk her for å bestille i dag. Vi har også et stort utvalg av andre tørkede og friske blomster, i tillegg til potter, vaser og andre interiørartikler.

Hvem er Stavern Blomstermakeri?

Stavern Blomstermakeri er en butikk i Stavern som tar inn mange spennende planter og blomster til hus, hjem og hage. Er du som meg å elsker blomster, sjekk ut bloggen vår for å lese og lære mer! Her har vi mange spennende tekster om forskjellige arter!

Sjekk gjerne ut siden vår på facebook og instagram.

Velkommen til en spennende blomsterverden. Bloggen blir stadig oppdatert med fine nyheter!