Kategorier
Blogg

Klatrelilje (Gloriosa Superba)

Få blomster kan sammenlignes med den nydelige Gloriosa-liljen eller Gloriosa Superba. Å dyrke en klatrende liljeplante i hagen skal være en enkel affære. Gloriosa superba ‘Rothschildiana’ er den mest kjente liljen man planter, men det er andre du kan prøve å dyrke også, som Gloriosa Carsonii (lilla og gule blomster) og Gloriosa lutea (gule blomster med bølgete kanter). På høsten kan planten kuttes ned og knollene lagres. Oppbevar de et sted som er kaldt, tørt og frostfritt, da kan du plante de igjen våren etter.

Hvilke navn er vanlig på Gloriosa Superba?

Gloriosa Superba har mange forskjelling navn. Noen av de mest vanlige er: klatrelilje, krypende lilje, herlighetslilje, flammelilje, gloriosa lilje, ildlilje og tigerklo.

Litt fakta om Gloriosa Superba

Vitenskapelig navn: Gloriosa superba

Familie: Colchicaceae

Bestilling: liliales

Plante Type: blomstrende plante

Jordtype: lett (sand), middels (leirete) og tung (leire) jord, foretrekker godt drenert jord.

Vann: Gloriosa klatrelilje krever vanligvis ikke mye vanning i perioder hvor det regner, men trenger ekstra vanning i tørre perioder.

Rike: plantae

Blomsterfarge: Gul skifter til rød

Tiltrekker seg: tiltrekker fugler. Sunbirds tiltrekkes av nektaren som produseres av blomstene

Sol: Gloriosa lilje vokser i full sol

Opprinnelse: Tropisk Afrika og Asia

Jord: Gloriosa klatreliljer, også kjent som flammelilje, trives i fruktbar, godt drenert jord i full til delvis sol.

Vann og gjødsel: Redusere vanning til en eller to ganger i uken, eller når jorden føles tørr. Gloriosa klatreliljer trenger ekstra vanning i tørre perioder. Gjødsle klatreliljene annenhver uke med vannløselig gjødsel laget for blomstrende planter. Dette gir næringsstoffene som trengs for å fremme sunn blomstring.

Hva betyr navnet Gloriosa?

Gloriosa kommer fra det latinske navnet gloria, som betyr berømmelse og blomstene er kjent for sin skjønnhet.

Slekten har 4 arter, som alle tilhører det tropiske Øst-Afrika. De er klatreplanter med meter lange vinstokker som kan holde seg oppreist ved hjelp av de lange, tynne klatre-trådene som kommer ut fra spissen av hver av de smale, grønne bladene. Blomstene kan bli opptil 15 cm i diameter. Blomstene har to kranser med bøyde kronblader som har vakre røde og gule farger.

Vekstkrav og pleie

Knollene er avlange, glatte og hvite, men omgitt av en brun membran som lett faller av. De skal helst være 10-12 cm lange for å kunne blomstre når de plantes mellom januar og juli i potter med fuktig jord blandet med sand.

Stavern Blomstermakeri

Stavern Blomstermakeri er en butikk i Stavern som tar inn vakre planter og blomster til hus, hjem og hage, er du som meg å elsker blomster, sjekk ut bloggen vår på stavernblomstermakeri.no/blogg/ for å lese og lære mer!

Og blir du fristet til å kjøpe med deg en hjem kan du bestille på bywink.no. Sjekk gjerne ut siden vår på facebook og instagram.

Velkommen til en spennende blomsterverden. Bloggen blir stadig oppdatert med fine nyheter!