Kategorier
Sukkulenter

Crassula congesta plante

Crassula Congesta (Brun):

Løvverket til Crassula Congesta er tykt, grønt og ovalt, dekket med myk fløyel. Lys fra sterk sol eller tørke kan føre til en rosa rødming på bladspissene. Duftende klynger av hvite, stjerneformede blomster pleier å dukke opp om vinteren.

Denne arten er monokarp, så etter planten blomstrer vil den dø, men eventuelle forskyvninger vil leve videre.

Fakta

Vanlig navnSandpygmyweed og pygmy stonecrop.
Vitenskapelig navnCrassula capitella
FamilieCrassulaceae
UnderfamilieCrassuloideae
PlantetypeSaftig
JordtypeCrassula-planter trenger godt drenert jord, spesielt for å opprettholde jordas pH. Sand og steinete jord er greit.
RikePlantae
BlomstringstidDenne crassulaen blomstrer med nyanser av rosa,lilla, lys gul eller grønn fra sensommeren til forsommeren.
SolFull sol til delvis skygge.
OpprinnelseNative to South Africa (Western Cape)

Hva ser Crassula Congesta-planten ut som?

Crassula Congesta har søte, lubne, ovale blader som ser ut som små bønner. Den kan bli opp til 10 cm i høyden, men noen ganger høyere hvis den gror på skyggefulle steder. Bladene kan bli opptil 3 cm lange.

Hvite, stjerneformede blomster

Crassula congesta er en dverg monokarpisk toårig plante, noe som betyr at den vanligvis bare lever i to år i naturen og dør etter blomstring.

Sent på høsten produserer planten store, avrundede hoder med hundrevis av hvite, duftende blomster.

Begge underarter av Crassula Congesta har ganske begrenset fordeling i Western Cape. Crassula er et tørke-tilpasset medlem av slekten, og blir vanligvis funnet i full sol i åpne gressletter som vanligvis er assosiert med hvite kvartsitt steiner.

Crassula er latin for en tykk, kvinnelig art

Crassula er latin for en liten, tykk, kvinnelig art. Det spesifikke navnet Congesta refererer til det veldig tette “blod”fargede hodet som danner blomsterstanden.

Blir Crassula Congesta pollinert av møll?

Ikke mye er kjent om pollinering av denne arten, men de bleke kremfargede blomstene og den søte duften indikerer at den sannsynligvis er nattlig pollinert av møll. Den lysegrå, noen ganger rødlig fargen på bladene lar den kamuflere seg godt i den hvite kvartsitten og grusen den vokser naturlig i.

Crassula Congesta er enkel å dyrke

Crassulas er blant de enkleste sukkulenter å dyrke, og denne arten er ikke noe unntak. Imidlertid vil den sannsynligvis ikke leve lenger enn to til tre år. Noen ganger vil den sende opp et sideskudd fra basen etter blomstring og leve i en sesong eller to til. Den hemmelige koden for suksess er veldig godt drenert, grov jord med organisk innhold, god ventilasjon og veldig sterkt lys.

Hvordan ta vare på Crassula Congesta?

Siden den er en dvergplante, anbefales det å dyrke denne arten i en potte i stedet for i åpen jord. En solrik vinduskarm bør derfor fungere bra, men for å holde planten naturlig kompakt anbefales det å dyrke den utendørs i full sol. Vann sparsomt og bare når planten blir myk å ta på. Siden de tilpasser seg tørke, er vannings-kravene minimale. Overvanning er den enkleste måten å drepe denne planten på, da den vil bli utsatt for soppangrep som resulterer i at den råtner.

Jordporøs jord med god drenering.
LysCrassulas planten foretrekker full sol til delvis skygge. Imidlertid kan intens ettermiddagssol i den varmeste sommerperioden skade plantene. De fleste Crassulas kan dyrkes innendørs hvis de får nok lys.
VanningDisse plantene har særegne vanningsbehov, som for de fleste sukkulenter. Unngå overvanning ved å bruke metoden » suge og tørke », der jorden blir fuktet med vann, drenert sakte og la den tørke før den vannes igjen. Redusere vanning om vinteren.
GjødslingCrassulas vil ha nytte av liten mengde organisk gjødsel midt på våren når de holder seg aktivt voksende.

Hvordan så Crassula Congesta?

Fordi denne planten er enstammet og monokarp, er forplantning med vegetative midler (blader og stilker) vanskelig. Den enkleste formerings metoden er uten tvil med frø.

Frø må høstes fra planten kort tid etter modning. Hvis det ikke samles omgående, vil frøet gå tapt fordi det kastes så snart fruktene er tørre og åpne. Crassula congesta er selvfruktbar, så frø kan fåes fra en enkel kloning.

Frøene må sås om høsten. Bland det støvlignende frøet med en liten mengde fin sand. Fyll en blomsterpotte med den samme jorda som brukes til de modne plantene, og fordel frø / sandblandingen tynt over overflaten.

Vann umiddelbart, helst nedenfra ved å stelle potten i et brett med vann noen få dager. Hold jorden fuktig slik den første måneden, og sørg alltid for god luftbevegelse, dvs. det er absolutt å foretrekke å ha brettet utendørs enn innendørs. Etterhvert skal små, grønne planter dukke opp på jordoverflaten.

Begynn å la jorden tørke ut mellom vanningene. Det anbefales å bruke et soppdrepende middel, og for å hjelpe til med rask modning kan en svak flytende gjødsel brukes.

Snart vil plantene samle seg, og hvis man oppnår de ideelle vekstforholdene, kan man oppdra mange tusen planter som dette. Lykke til!

Stavern Blomstermakeri

Stavern Blomstermakeri tar inn mange spennende planter og blomster til hus, hjem og hage. Er du som meg og elsker blomster, sjekk ut bloggen vår for å lese og lære mer om blomster og planter. Blir du fristet til å kjøpe med deg en hjem kan du bestille i nettbutikken vår ByWink.no.

Sjekk ut Stavern Blomstermakeri på facebook og på instagram : )

Her kan du også lese om alle våre fine sukkulenter!

Velkommen til en spennende blomsterverden. Bloggen blir stadig oppdatert med blomstrende nyheter!