Kategorier
Plantepleie

Jord og Gjødsel

Ulike planter trenger forskjellige typer jord og gjødning

Jord er veldig viktig faktor i hagearbeid. Ulike planter trenger forskjellige typer jordsmonn og gjødsel. Det avhenger av hvilken plante som vokser bedre i hvilken jord. Du må velge riktig jord for dine planter. Jord er en naturressurs som kan klassifiseres i forskjellige jordtyper, og hver jord har forskjellige egenskaper som gir begrensninger og fordeler. Det er mange jordtyper på jordoverflaten, og forskjellige planter trenger forskjellige typer jord.

Det er seks hovedtyper av jord:

 • Sand
 • Kritt
 • Loam
 • Torv
 • Leire
 • Siltig

Hver av disse typene har forskjellige egenskaper.

De ulike jord typene

Sandjord:

Sandjord er varm, tørr, lett og inneholder lite næringsstoffer. Det har en tendens til å være sur og sandjord er kjent som lett jord på grunn av stor mengde sand og lite leire. Dette er den første typen sand, og den består av små partikler av værberg. Denne typen jord er en av de verste typene for å dyrke planter fordi denne typen jord har dårlig vannkapasitet og lave næringsstoffer fordi det er vanskelig for plantens rot å absorbere vann, men sandjord er bra for avløpssystemet. Det er mange planter som lett vokser i sandjord. Fordelene med sandjord er at den lett graver seg inn og varmes opp om vårsesongen.

Sandjords funksjoner og egenskaper:
Sandjord skylles vekk under kraftig regn.
Har ofte færre næringsstoffer til plantene fordi den varmes opp raskere.
Det er lettere å dyrke denne jorda, og den drenerer og tørker fort ut.
Sandjord egnet for:
Solroser, tulipaner og hibiskus vokser godt i sandjorda.
Jordens pH:
0,5 til 0,7

Leirejord:

Når du gnir leirejorden med hendene, føles det klumpete og klebrig som vått. Partiklene av leirejord er veldig små fordi partiklene er tett pakket til hverandre. Den er full av mineraler og fruktbar. Planter vokser bedre i leirejord. Det er mange fordeler med leirejord. Leirjord er veldig rik på næringsstoffer og er mer fruktbar enn andre jordsmonn. Planting i leirejord vil sikre at planten vokser best og gir bedre frukt. Å plante i leirejord er best for vegetasjon som har røtter som er sterke nok til å bryte gjennom herdet grunn og komprimert leire. Leire har høy mengde vann. Hvis drenering for jorda forbedres, vil planter utvikle seg og vokse godt ettersom leirejord kan være rik på næringsstoffer.

Leirejord funksjoner og egenskaper:
Leirejord er steinete og hard når den er tørr og blir klumpete og klissete når den er våt.
Leirjord er dårlig ved vanndrenering.
I løpet av vårsesongen er leirejord tyngre å dyrke og blir sakte oppvarmet.
Leirejord er egnet for:
Prydplanter og frukttrær vokser vanligvis godt på denne jorda. Busker og stauder som Aster, Blomstrende kvede, Helens blomst osv trives på denne jorda.
Jordens pH:
0,2 – 0,3

Silig jord:

Silig jord er såpegod og myk å ta på, den holder fuktighet og er rik på næringsstoffer. Silig jord blir lett dyrket og komprimert med liten innsats. Silig jord er fruktbar og holder vann, lett å komprimere. Den er godt drenert og holder mer fuktighet, og partikler av fuktig jord er fine. Mange planter, blomster og trær er egnet for siltjord. Siltjord har mye små partikler og består av bergart og andre mineralpartikler. Denne jorda finnes i nærheten av innsjøer, elver og vannforekomster og brukes i jordbruk. Fuktgivende planter vokser best i siltig jord som kornved, selje, bjørk og sypress etc.

Siltig jord funksjoner og egenskaper:
Silig jord holder fuktighet og har såpevann og myk å ta på.
Lett dyrket
Vel drenering
Silig jord egnet for:
Omtrent alle typer planter og blomster kan trives i den sorte jorda og drenering er riktig. Gress, stauder, klatrere, busker osv. Vokser godt på denne jorda.

Loam jord:

Leirjord er en kombinasjon av sand, silt og leirejord. Loamy inneholder 20% leire, 40% sand, 40% silt etter vekt. Loamy jord er rik på ernæring og holder vann godt. Loam jord er best for planter, og det er ideell jord for hager. Loam jord er løs og smuldrer i hendene. Løs jord gir rom for luft å blande seg i jorda, noe som også er viktig for optimal plantevekst. Loam jord er godt egnet for dyrking fordi planterøttene får tilstrekkelig mengde vann og næringsstoffer for god vekst. Loam jord er sur i naturen, og denne jorden er best for potteplanter eller hageplanter. Loam jord er best for plantevekst fordi tre forskjellige typer jord blandes i den. Den har rikelig med fuktighet, men drenerer også godt

Loam jords funksjoner og egenskaper:
Loam jord er en blanding av sand, leire og silt
Lett dyrket og varmes lett opp.
Loamy jord er fuktig og fin tekstur jord.
Loam jord egnet for:
Alle typer planter, avlinger, gress og blomster i leirete jord. Bambus, flerårig, klatrere, busker, Rubus vokser best i lerete jord.
Jordens pH:
0,3 – 0,5

Kalkaktig jord:

Kalkaktig jord kalles noen ganger grunnjord, og den er alltid basisk. Kalkaktig jord er solid, men myk stein som lett brytes ned. Kalkaktig jord inneholder liten mengde vann og fritt drenering og tørker lett ut. Kalkholdige jordarter er grunne og steinete jord og godt drenerende, men det er ikke fruktbart på grunn av tilstedeværelsen av høy mengde kalsiumkarbonat, kalk og bergarter. Kalkaktig jord gjør bladene til gule, men til høye ph. På grunn av hard steinete struktur dekomponeres organisk materiale raskt. Den varmes raskt opp om vårsesongen og lett dyrket, og etter regn har den den beste strukturen. Planter, trær og blomsterplanter kan trives i kalkaktig jord hvis de gir nok vann og næringsstoffer. Mange blomster, urter, busker, ville blomster og klatrere er godt i den kalkrike jorda.

Funksjoner av krittjord:
Kalkaktig jord er steinere, solid og kornete enn andre jordarter.
Kalkaktig jord finnes vanligvis på kalkstein eller krittfjell.
Kalkaktig jord har høy pH og er alkalisk i naturen.
Kalkaktig jord egnet for:
Syrin, løk, Madonna Lillie, Mock appelsiner og mange andre planter vokser best i krittaktig jord.
Jordens pH:
Gjennomsnitt 7,5

Torvjord:

Torvjord er sur i naturen, og planter vokser godt i torvjorden. Torvjord vanligvis mørk brun eller svart i fargen, og når du berører med hendene, føler du deg svampete. Torvjord holder vann godt og drenerer godt. Torvjord er lett komprimert og inneholder mye organisk materiale. Ulike planter, frukt og grønnsaker vokser i torvjorden.

Funksjoner av torvjord:
Torvjord er sur i naturen, og derfor har denne jorden færre næringsstoffer og langsom nedbrytningsprosess.
Torvjord varmes lett opp og kan beholde vann.
Torvjord er svampete og lett dyrket.
Torvjord egnet for:
Rotvekster, belgfrukter, salatavlinger, lyktetrær og trollhassel vokser best i torvjord.
Jordens pH:
5,5 til 5,8

Gjødning

Ulike planter trenger forskjellig gjødsel.
Hver plante, hvert frø, hvert felt trenger næringsstoffer for å vokse. Gjødsel spiller en viktig rolle i å dyrke sterke sunne planter. Gjødsel er et kjemisk stoff som øker produktiviteten til avlingene. Gjødsel inneholder viktige næringsstoffer som plantene trenger, og de forbedrer jordens vann retensjonskapasitet og øker fruktbarheten. Gjødsel gir hoved næringsstoffer som planter trenger. Ulike planter trenger forskjellig gjødsel. Moderne gjødsel inneholder tre hovedelementer som er essensielle for plantevekst som fosfor, nitrogen og kalium etc. Gjødsel er i form av gass, fast og flytende etc. Gjødsel kommer i forskjellige varianter og velger den beste kvaliteten på gjødsel som er bra for planten vekst. Kjemiske elementer er med på å lage gjødsel som fremmer plantevekst. Gjødsel øker fruktbarheten til jord, og ifølge forskning øker avlingens avling på grunn av gjødsel. Gjødsel hjelper plantene til å vokse godt i jorden. Hver jord har sine egne nærings ingredienser, så før du vurderer hvilken gjødsel som er best for din plantevekst, trenger du å forstå jorden der planten vokser. Før du bruker god gjødsel, må du teste jorden. All gjødsel består av makro- og mikronæringsstoffer. Det er mange typer gjødsel som brukes i plantene.

Organisk gjødsel:

Organisk gjødsel er laget av animalsk avfall og planter som kompost eller gjødsel. Organisk materiale er tilstede i organisk gjødsel. Jordfruktbarhet er bedre når gjødsel gitt til planten, så holder jorden vannet og øker næringsstoffene og planteveksten. Mye organisk gjødsel er laget med tang, mineraler, kompost, husdyrgjødsel og andre ingredienser fra naturen. Organisk materiale er et flott produkt for plantene fordi det øker utbyttet og holder jorden fruktbar. Organisk gjødsel gir tre hoved makro næringsstoffer som er essensielle for planter som kalium, nitrogen og fosfor. Organisk gjødsel er den beste kilden til næringsstoffer. Den øker jordfuktighetsretensjonen og reduserer utvasking av næringsstoffer og brukes på syretoleranse og bedre for sur og nøytral eller alkalisk tilstand. Der er mange typer organisk gjødsel som brukes i plantene.

 • Alfalfa
 • Maisglutenmel
 • Kugjødsel
 • Kylling eller fjørfegjødsel
 • Meitemarkbæsj
 • Bergfosfat
 • Bomullsfrø
 • Soyabønner
 • Blodmåltid
 • Fjærmåltid
 • Seabird Guano
 • Bat Guano
 • Fisk
 • Fiskemulsjon
 • Benmel
 • Greensand
 • Kompost
 • Tang
 • Gressklipp
 • Skalldyrgjødsel / skallmåltid

Uorganisk gjødsel:

Uorganisk gjødsel er også kjent som syntetisk gjødsel og finnes i forskjellige former, som granulær, flytende og pulverform etc. Et annet navn på uorganisk gjødsel er mineralgjødsel fordi den utvinnes fra mineraler og produseres av syntetiske forbindelser. Uorganisk gjødsel gir næringsstoffer som hjelper til med veksten av planter. Det er tre typer uorganisk gjødsel.

 • Kaliumgjødsel
 • Nitrogengjødsel
 • Fosforgjødsel

Uorganisk gjødsel fungerer raskere enn organisk gjødsel. Uorganisk gjødsel utvinnes også fra ikke-levende materialer. De fleste uorganiske gjødsler inneholder forskjellige næringsstoffer som allerede finnes i plantene.

Kalium-gjødsel:

Uorganisk gjødsel inneholder kaliumnitrat, kaliumsulfat og kaliumklorid. Kaliumgjødsel er veldig nyttig for reproduksjon og vekst av planter. Denne gjødselen gir planten mange fordeler, for eksempel at den øker rotveksten og forbedrer tørketoleransen. Ved å bruke kaliumgjødsel kan planter lett bekjempe sykdommer.
Andre typer kaliumgjødsel:

 • Muriate av potash
 • Kaliumsulfat gjødsel

Nitrogen-gjødsel:

Uorganiske gjødsel er til stede i forskjellige former, som urea, ammonium nitrat, kalsium nitrat, kalium, nitrat etc. Disse gjødslene inneholder mye nitrogen som er det viktigste næringsstoffet for plantevekster. Hvis du gir denne gjødselen riktig, øker veksten av blader fordi nitrogen består av klorofyll som gjør at planten absorberer sollyset og konverterer til energi.
Eksempel: Urea er et av de beste eksemplene som inneholder 47% nitrogen.
Andre typer gjødsel som brukes til planter:

 • Ammonium nitrogengjødsel
 • Ammoniumbikarbonat
 • Ammoniumsulfat gjødsel
 • Ammoniumklorid

Fosfor-gjødsel:

Fosforgjødsel bidrar til å øke veksten av stamme og rot og gir riktig utvikling i blomster og plantevekst. Superfosfat er en annen type fosforgjødsel, men det påvirker ikke jordens pH. Det viktigste næringsstoffet til fosforgjødsel er fosfor. Fosfor er tilstede i protoplasma av plantecellen som hjelper til med vekst av planter. Ved å bruke denne gjødsel gir plantene et godt utbytte og blomster blomstrer i tide.
Andre typer fosforgjødsel:

 • Kalsium superfosfat
 • Trippel superfosfat
 • Sitratløselig fosfatgjødsel

Betydningen av gjødsel:

For plantevekst er gjødsel veldig viktig. Ved hjelp av gjødsel kjemper planter bedre mot sykdommer. Gjødsel øker vannholdingskapasiteten til trær og planter og øker veksten på stilker, frø, røtter, blader og frukt.

Hvor kan jeg bestille blomsterlevering i Stavern og Larvik?

Du kan bestille levering av friske blomsterbuketter og dekorasjoner via vår blomsterbestilling i nettbutikken. Vi kjører ut blomster hver dag i Stavern, Brunlanes og Larvik. Du kan også kontakte oss på telefon 414 83 820, eller komme innom butikken vår.

I nettbutikken har vi også et stort utvalg av tørkede blomster, potteplanter, potter, terracotta, vaser og mye mer. Vi sender til hele landet.