Kategorier
Sukkulenter

Agave plante

Noen fakta om Agaveplanten

Agave er en langbladet saftig plante som naturlig danner en rosett-form, den produserer blomsterspir med iøynefallende koppformede blomster. Planten er tørketolerant og flerårig, noe som gjør den ideell for store, solrike hager.

Vanlig navnDet vanlige navnet på Agaveplante er «sentry plant»
Engelsk navnDet engelske navnet på agaveplanten er «American aloe»
Latinsk navnDet latinske navnet på agaveplanten er “Agave americana”
FamilieAgave-planten tilhører “Asparagaceae”
BestillingAsparges
RikePlantae
UnderfamilieAgavoideae
OpprinnelseOpprinnelig er agaveplanten fra «østlige Mexico»

I hvilket miljø trives Agaveplanten best?

Agave-planten trenger full sol for å vokse. Agaveplanten vokser best i lyse og solrike områder. I løpet av vekstsesongen liker Agaveplanter varm temperatur, når de hviler, liker de kjøligere temperatur.

Agaveplanten trives best hvis den har god drenering og den foretrekker sand eller steinete jord. Når du planter en avlegger, bør den støttes opp for å holde den rett til røttene dannes.

Hvordan vanne og gjødsle Agave-planten?

Fra vår til høst, vann Agave godt når jorda blir tørr. Om vinteren, vann ca 1 måned. Når du først etablerer Agave-planter utendørs, må du vanne en eller to ganger i uken. Planter i potter trenger hyppigere vanning enn de som er plantet i bakken. Gi en Agave-plante en liten mengde gjødsel om våren de første to årene.

Agave-planten og dens bruksområder

Agave kalles også “maguey” i Mexico. Agave var en viktig avling for aztekerne, i tillegg til mais. Agave har blitt brukt i mat i århundrer. Agave vokser best i halvtørre, næringsfattige jordarter, som tåler både varme og kulde. Insekter eller sykdommer rammer sjelden Agave. Agaveplanten kan bli ganske stor og kan dyrkes både i bakken og i potter. De trenger lite vedlikehold og tåler mye. 

Hvordan plante Agave?

Bør plantes i sandete eller stinete jord som er gode drenert. Liker høy tempratur i vekstsesongen og lavere i hvilesesongen. Liker full sol.

Blomstene fra Agave dør etter å ha blomstret en gang

Agave er i slekt med sukkulent planter i aspargesfamilien.

De spisse bladene danner en rosett. Blomstene vokser i toppen. Blomstene sitter enkeltvis, parvis eller opptil 40 til sammen på toppen.

Plantene blomster når de er mellom åtte og tyve år gamle og dør etter å ha blomstret én gang. 

Slekten er utbredt fra sørvestlige USA og Florida gjennom Mexico, Karibia og Mellom-Amerika til nordlige deler av Sør-Amerika.

  • Mange av artene dyrkes som pryd- og nytteplanter i varmere strøk. 
  • Tequila lages av blå agave, og sisal er en viktig fiberplante.
  • Amerika-agave er naturalisert i middelhavslandene, på Kanariøyene og mange andre steder. 

Hvor ligger blomsterbutikken i Stavern?

Butikken holder til i Rådhusgata 27A i Stavern, rett ved Pumpeparken og bensinstasjonen.

Stavern Blomstermakeri er en butikk i Stavern som tar inn mange spennende planter og blomster til hus, hjem og hage, er du som meg å elsker blomster, sjekk ut bloggen vår på stavernblomstermakeri.no/blogg/ for å lese og lære mer!

Blir du fristet til å kjøpe med deg en hjem kan du bestille på bywink.no  Sjekk gjerne ut siden vår på facebook og på instagram

Velkommen til en spennende blomsterverden. Bloggen blir stadig oppdatert med fine nyheter!