Kategorier
Busker og trær

Mandevilla vintreet

En allsidig plante

Mandevilla er en allsidig plante som kan holdes som stueplante, men blir oftere sett klatre opp pergolaer, vindussprosser, langs gjerder eller flyte ut av hengende potter. Løvet er attraktivt, men hovedbegivenheten er den store overfloden av livlige, trompetformede blomster som blomstrer fra våren helt til høsten. Hvis planten holdes inne året rundt, kan den klare seg bra i lyse vinduskarmer eller i solfylte rom, selv om den sjelden blomstrer under disse forholdene.

Fakta om Mandeville treet

Vanlig navn: rock trompet, chilensk jasmin

Vitenskapelig navn: Mandevilla

Familie: Apocynaceae

Underfamilie: Apocynoideae

Stamme: Mesechiteae

Plantetype: blomstrende plante

Ordre: Gentianales

Rike: planter

Blomsterfarge: De vakre rørformede blomstene varierer i farge fra gul til oransje eller rød.

Tiltrekker seg: kolibrier og sommerfugler

Blomstringstid: Blomstringstiden til planten foregår hele sommeren og på høsten, selv om blomstringen kan være begrenset for de som er plantet på skyggefulle steder.

Opprinnelse: Mandevilla kommer fra både Sør- og Mellom-Amerika.

Lys: Sterkt lys til direkte sollys. Planter som ikke får tilstrekkelig lys vil vokse seg høye med få blomster.

Vanning: Vann grundig og la jordsmonnet tørke ut mellom vanningene.

Gjødsling: Fôr annenhver uke med en høyfosfor-gjødsel mens planten vokser og blomstrer.

Fuktighet: Hvis fuktigheten faller under 50%, bruk en romtemperatur fukter eller legg potten på et brett med små rullesteiner.

Temperatur: Gjennomsnittlig til varm, mellom 18-29 ° C

Jord: Bruk en hurtig drenerende pottemiks. Du kan bruke en allsidig blanding og tilsette litt perlitt.

Opprinnelsen til Mandevilla treet

Mandevilla heter Ynde på norsk. Planten har en traktformet og yndig blomst. Den ble oppdaget allerede i 1840 i områdene rundt Rio de Janeiro.

Velg riktig jord for ditt Mandevilla tre

Enten du velger å huse Mandevilla i en potte eller en hengekurv, må jorda du bruker være riktig. Å velge riktig jord for vintreet ditt vil være en av de viktigste aspektene for å ta vare på planten din. Den riktige jorda vil resultere i en sunn vinstokk som ser frodig og full ut. Mandevilla liker å være i løs, godt drenert jord. Velg en god pottejord som er kompostbasert og tilsett sand for å forbedre luftingen.

Denne planten klarer seg best når jorda er kontinuerlig fuktig, men ikke våt. Vann godt og vent deretter til jorda er nesten tørr å ta på, før du vanner igjen. I vekstsesongen vil en kraftig vanning en gang i uken være riktig, men bør justeres avhengig av lys, temperatur og størrelsen på planten, så sjekk tilstanden til plantens jord før du vanner.

Hva slags luftfuktighet trenger Mandevilla?

Mandevilla liker moderat til høy luftfuktighet. Når den holdes inne som en stueplante, vil den ha godt av en lett dusj med sprayflaske eller bruk en elektrisk luftfukter for å hindre at den tørker ut. Denne planten er også i stand til å absorbere fuktighet gjennom bladene.

Mandevilla bør puttes i en bærbar beholder, for eksempel en hengekurv, og ikke direkte i bakken. Velg en potte til vintreet ditt med litt ekstra plass rundt kantene for god vekst.

Skal Mandevilla treet beskjæres?

Denne planten vokser raskt og vil derfor trenge beskjæring hvis du vil kontrollere veksten. Hvis planten begynner å se rotete ut kan du beskjære den til den størrelsen du vil. Ikke vær redd for å beskjære for mye.

Mandevilla reagerer godt på beskjæring og vil følge opp med kraftig vekst og nye blomster. Bruk beskyttelseshansker når du beskjærer, da melkesaften i bladene og stilkene kan forårsake hudirritasjon.

Blader som blir gule er ofte et resultat av mangel på næringsstoffer, men overvanning kan også ha skylden for dette problemet. For mye vann vil mette røttene til Mandevilla og forhindre at de kan absorbere vann eller næringsstoffer.

Brune flekker på bladene på planten din er vanligvis et resultat av sykdom eller skadedyr. Hvis du finner skadedyr på planten din, må du prøve å fjerne dem med en kraftig vannblåsing fra en slange. Gjenta dette daglig i en uke.

Tar du vare på vintreet ditt vil du ha det lenge!

Kan jeg bestillie blomster på nett?

Blir du fristet til å kjøpe med deg en bukett eller dekorsjon hjem kan du bestille via blomsterbestillingen vår, eller ringe oss på 414 83 820. Vi kjører ut blomster i Stavern og Larvik hver dag. Vi har også en nettbutikk med et stort utvalg av blomster, interiør og design. Sjekk den ut på ByWink.no i dag. Sender til hele landet.

Stavern Blomstermakeri

Stavern Blomstermakeri er en butikk i Stavern som tar inn mange spennende planter og blomster til hus, hjem og hage, er du som meg å elsker blomster, sjekk ut bloggen vår her for å lese og lære mer!

Velkommen til en spennende blomsterverden. Bloggen blir stadig oppdatert med fine nyheter! Følg oss gjerne også på facebook og instagram.