Kategorier
Blomstrende planter

Overvintring av Petunia

Blomsterkunst med Petunia

De fleste mennesker liker å plante blomsten Petunia på grunn av blomstens vakre utseende. Hagearbeid er i seg selv en kunst, og selvom ikke alle mennesker vil identifisere seg som kunstnere, gror flere sesongblomster i hagene sine. Petunia er en blomst som optimalt sett vokser sent på vårparten. Blomsten kommer i flere farger, og passer godt for mennesker med et fargerikt sinn.

Overvintre din Petunia

Petuniablomsten er den mest populære blant blomstene som overvintres (“petunias overwinter”). Disse blomstene begynner sin oppblomstring på vårparten og produserer sin vakre blomst junimåned.

p7.jpg

Petunier deles inn i to grupper

  1. Grandiflora
  2. Multiflora

Petunia grandiflora

De er de mest populære plantene som vokser i hengende kurver og beholdere.

grandiflora.jpg

Petunia multiflora

Multiflora planten er liten, men produserer flere blomster i en og samme plante. De trenger også mindre vann.

multiflora.jpg

Hvordan gro og ta vare på overvintrende Petuniaplanter

Om du planter Petuniablomsten, er den beste måten å dyrke blomsten ved bruk av frø, men det er også mulig å ved bruk av kutteteknikk. Det er enkelt å gro Petunia med bruk av frø. Du kan få tak i disse i november og desember perioden. For å oppnå best mulig resultat vil det beste være å dyrke dem inne 4-5 uker før du setter dem ut. Petunier vokser i jord, men behøver jord som er godt drenert og helst svært rik og organisk. Videre noen flere tips for å gro Petunia på best mulig måte. Ta 20% kokos torv, 20% skadedyr kompost (eksempelvis kompost etter marken), 20% flodsand og 10% kum-gjødsel som du blander til en jordblanding.

Gode forhold for din Petunia

Flere ganger vil nok bakterier og sopp angripe planten som vil føre til skade, benytt deg derfor av . Ta “neem cake” pulver og tilføy dette jorden for unngå bakterier og soppinfeksjoner. Plant deretter frøet i jorden. Petuniaen trenger mye lys for å kunne spire. For optimal produksjon av blomster bør Petuniaen få 4 til 5 timer med sollys. Petuniaplanten har også et behov for moderat mengde vann, men det kan holde å vanne dem omtrent 1 gang i uken. En enkel måte å sjekke om planten trenger vann på er å kjenne om jorda er tørr. Under vanningen bør du være forsiktig med å ikke vanne over selve blomsten og plantens blader, da disse er svært sensitive.

Skal Petunia gjødsles?

Gjødsel er nødvendig under planting av Petuniaer. En kan gi planten månedlig gjødsel for god vekst, men bør passe på å ikke gjødsle dem noe særlig under blomstringsperioden med nitrogengjødsel. Kalium og fosfor er gode gjødsler for Petuniaen. For kontinuerlig blomster vil det være lurt å fjerne de døde og råtnende blomstene fra planten. Under beskjæring kan det også være lurt å fjerne de ekstra grenene for å være på den sikre siden.

p5.jpg

Trend med Petunia som kurvblomster

Hengende kurvblomster er en av de mest populære trendene nå til dags. De bidrar til en vakker utsikt og er med på å friske opp sinnet med sitt fargerike utseende. Hengende kurvblomster fylt av petunier er en fantastisk idé, som gjør hagen imponerende vakker.

h.jpg

Hvordan vokser Petunia i hengende kurv?

Petunia er en flott plante å ha hengende i en kurv, men denne må behandles på en litt annen måte enn ved dyrking av Petunia i bedd. Det gunstige vil være å bruke en 10” bred og 5” dyp kurv til denne typen dyrking. Kurven bør være lett og enkelt kunne holde på vann og fuktighet.

Det vil være lurt å ta 50% kokostorv, 30% kompost av skadedyr kompost (kompost av mark e.l.), 10% vermikulitt og 10% perlitt som blandes til en god jord. Med dette kan du plante Petunia i kurv. Det er også her viktig å ta hensyn til punktene over, for også her gjelder blant annet reglene om at blomsten trenger mye sollys.

Lesetips: Stell av Primula.

Hvor kan jeg kjøpe blomster i Stavern?

Blomsterbutikken i Stavern ligger sentralt til mellom Pumpeparken og bensinstasjonen. Kom innom for en hyggelig handel. Vil du heller handle på nett, har vi en nettbutikk med masse blomster, potter, krukker, vaser, tørkede blomster og mye annet. Gå inn på ByWink.no. Vi sender til hele landet.

Hold deg oppdatert

Vi legger ut nye innlegg fortløpende, så følg oss gjerne på Instagram for å få med deg nyheter og innlegg som kan inspirere. Stavern Blomstermakeri er også aktiv på Pinterest om det er mer din stil.  

Ønsker deg en fortsatt blomstrende dag! 🙂