Kategorier
Blogg Interiør og design

Retro vs Vintage

En antikk krakk eller vintage vase? Hva er Retro?

Dekorasjon i hjemmet er ikke noe nytt. Gjennom tidene har denne trenden vokst frem som en egen kunst. Kunsten å skape sin egen versjon av “det perfekte hjem”. For definisjonen på “perfekt” varierer stort blant befolkningen.

Mens noen elsker farger av regnbuen, går andre til de naturlige jordfargene for inspirasjon. Begrensningene blir mindre, og interessen pulserer gjennom befolkningen. Men hva skal til for å mestre dekorasjon til hjemmet på egenhånd? Liker du kun nye moderne ting eller har du dekorert ditt hus i Retro eller Vintage stil?

Vintage Wonderland eller Retro Forever?

Den ultimate guiden til retroshopping

Retroshopping er mer enn bare en trend, det er en livsstil. Det gjenspeiler en kjærlighet til fortiden og en takknemlighet for det estetiske fra svunne tider. Fra 1950-tallskjoler til vintage Nike-gensere, retroshopping tilbyr en unik blanding av nostalgi og stil. I denne guiden vil vi liste opp de 20 beste retro tingene folk elsker å kjøpe. Og hva er forskjellen mellom retro og vintage?

Topp 20 retro-varer folk elsker å kjøpe

1. Vintage kjoler

2. Retro joggesko

3. Vintage jeans

4. Retro T-skjorter

5. Vintage skinnjakker

6. Retro solbriller

7. Vintage håndvesker

8. Retro plakater

9. Vintage vinylplater

10. Retromøbler

11. Vintage kameraer

12. Retro klokker

13. Vintage smykker

14. Retro hatter

15. Vintage skjerf

16. Retro kjøkkenutstyr

17. Vintage leker

18. Retrobøker

19. Vintage sminkeprodukter

20. Retro interiørartikler

Retroshopping handler ikke bare om å kjøpe ting, det handler om opplevelsen, spenningen ved å finne et unikt stykke som har en historie å fortelle. Så, enten du er en erfaren retro-shopper eller en nybegynner, vil denne guiden hjelpe deg med å navigere deg gjennom retroshoppingens verden. God jakt!

Forstå forskjellen: Retro vs. Vintage

Mange bruker begrepene retro og vintage om hverandre, men de refererer faktisk til ulike konsepter i mote- og designverdenen. La oss fordype oss i deres unike egenskaper og forskjeller.

Hva er vintage?

Begrepet «vintage» refererer vanligvis til varer som er minst 20 år gamle, men mindre enn 100 år gamle. Disse varene er fra en viss tid i fortiden og har en viss stil som er representativ for tidsperioden de ble produsert i.

Vintage elementer er vanligvis originale stykker fra en bestemt epoke. Dette betyr at en vintagekjole faktisk ble laget og båret i den tiden den representerer. For eksempel ville en vintage 1950-tallskjole ha vært et stykke produsert og sannsynligvis brukt på 1950-tallet.

Vintageartikler har ofte et høyt nivå av håndverk og kvalitet. De ble laget for å vare, og det er grunnen til at vi fortsatt kan finne dem i dag. Dessuten har de en følelse av historie og nostalgi som legger til sjarmen deres.

Hva er retro?

På den annen side refererer ‘retro’ (forkortelse for retrospektiv) til en stil som er bevisst avledet eller imitert av trender, moduser, moter eller holdninger fra fortiden. Retroetiketten kan brukes på nye varer som er designet for å se ut som de er fra en tidligere tidsperiode.

Retrogjenstander er ikke gamle i seg selv, men de etterligner den gamle stilen. For eksempel vil en retro 1950-tallskjole være en ny kjole, men laget for å se ut som en fra 1950-tallet. Det er egentlig en reproduksjon.

Retrostil handler mer om å ta i bruk et «vintage-inspirert» utseende, bruke nye elementer som ser ut til å være gamle, eller blande nye elementer med autentiske vintage-elementer for å skape et blandet utseende.

Retro vs Vintage: Hva er forskjellen?

Hovedforskjellen mellom retro og vintage elementer ligger i deres alder og produksjon. Vintagegjenstander er gamle og ble produsert i den tiden de representerer, mens retrogjenstander er nye, men designet for å etterligne stilen til en tidligere tid.

En annen viktig forskjell er i verdien. Vintageartikler er ofte mer verdifulle enn retro fordi de er originale, har en historie og kan være sjeldne. Dette er imidlertid ikke alltid tilfelle, siden noen retro-stykker også kan verdsettes høyt for design og kvalitet.

Som konklusjon, enten du foretrekker retro eller vintage, tilbyr begge stilene en unik måte å uttrykke din personlige smak og kjærlighet til fortiden. De inviterer oss til å se tilbake på trendene fra svunne tider og inkorporere dem i vår moderne livsstil.

Så hva kan du finne i Blomstermakeriet?

En blomsterbutikk kan diversifisere tilbudene sine ved å selge retro- og vintageprodukter som utfyller hovedvirksomheten deres. Her er noen ideer:

1. Vintage vaser: Disse kan variere fra antikke krystallbiter til rustikk, malt keramikk. Hver har en unik sjarm og kan forsterke skjønnheten til ethvert blomsterarrangement. Bywink.no har som regel et utvalg av vintage og retro blomstervaser.

2. Retro blomsterstoff og bakgrunnsbilder: Disse produktene kan brukes til å skape en nostalgisk atmosfære i hjemmet. Printler tilbyr en rekke retro-florale stoffer og bakgrunnsbilder designet av uavhengige produsenter over hele verden.

3. Vintage blomsterbutikkskilt: Gamle blomsterbutikkskilt kan legge til et snev av vintage sjarm til enhver plass. De er også en flott gave til de som setter pris på estetikken fra tidligere tider. Du finner slike varer på Pinterest.

4. Retro plantetilbehør: Fra vintage vannkanne til retro plantestativer, disse elementene kan gjøre plantepleie mer stilig.

5. Vintage metallskilt: Disse kan brukes til å dekorere både innendørs og utendørs rom. De er holdbare, sjarmerende og gir et nostalgisk preg. På Amazon kan du finne vintage metallskilt med ulike temaer, inkludert blomsterbutikker og hager.

6. Håndlagde vintage eller retro blomsterarrangementer: Ved å bruke vintage beholdere eller blomster i retrostil kan blomsterbutikker lage unike arrangementer som appellerer til kunder som elsker disse stilene.

7. Retrogaver og dekor: Gjenstander som plakater i vintagestil eller retrogaver kan legge til butikkens appell. Miljøgården tilbyr en rekke kule retrogaver og dekor.

Ved å tilby en rekke retro- og vintageprodukter tiltrekker seg Blomstermakeriet kunder fra hele Norge og gir kundene en hyggelig handel og muligheten til å finne en liten skatt som de kan ta med hjem til sitt Vintage Wonderland.

Finn ditt utgangspunkt

Å skulle begynne å bli bevisst på husets interiør, kan være utfordrende. Om man i tillegg ikke er spesielt interessert i dette fra naturens side, kan det bli veldig slitsomt. Et godt tips her er å finne seg et utgangspunkt, en kjerne. Dette kan være alt fra et bilde, et fargepalett, en stil eller en gjenstand.

For mange gjør dette prosessen enklere. Ved å for eksempel bruke en gjenstand til utgangspunkt, en vase, kan man herfra finne inspirasjon til mønster, farger og former til møblene. 

Modern retro

Et eksempel på en stil som bare blir mer og mer populær, er stilen kalt “modern retro”. Ved å kombinere det gode gamle, med det praktiske nye, er resultatet en modernisert versjon av fortidens goder, svært mange har stor glede av. For deg med eldre arve-eiendeler, kan dette være den perfekte løsning på å gi nytt liv til oldemors vintage gyngestol eller antikke lintøyskap.

Vi lever jo i et samfunn hvor forbruket må ned, men dekorasjon er utrolig viktig, og dette er en praktisk løsning både økonomisk, og psykologisk (for samvittighetens skyld). Bruk det du allerede har til å skape noe nytt!

Tørkede blomster – den perfekte dekorasjon

Når man ønsker noe nytt, ny dekorasjon, kan oppussing for mange være et stort og økonomisk utfordrende steg. Vår anbefaling vil dermed være å starte i det små. Her kan tørkede blomster være det perfekte element. De stilrike blomstene bringer ikke bare med seg et fantastisk utseende, men varer i evigheter. Tørkede blomster kommer i mange ulike fasonger og farger, og vi ønsker å finne den som passer best for deg!

Ikke begynn å stresse med oppussing og renovering helt ennå, men begynn enkelt, finn ditt utgangspunkt. For klare mål, gir klare resultater – og kanskje er nettopp tørkede blomster løsningen.

Hvor kan jeg kjøpe Tørkede Blomster?

I nettbutikken vår ByWink.no har vi et stort utvalg av Tørkede Blomster fra Tørkede Blomster AS. Vi har også potter, krukker, vaser, potteplanter og andre intreørprodukter.

Hvordan kan jeg holde meg oppdatert om Stavern Blomstermakeri?

Vi legger ut nye innlegg fortløpende, så følg oss gjerne på Instagram for å få med deg nyheter og innlegg som kan inspirere. Stavern Blomstermakeri er også aktiv på Pinterest om det er mer din stil.  

Ble du noe klokere om Retro og Vintage?