Kategorier
Blomstrende planter

Pioner – folkets favoritt?

Elegante blomster

Mange syns at friske pioner er de mest elegante blomstene til dekorasjons formål etter rosene. De kommer i forskjellige farger og varianter som hvite, rosa, gule og røde. De tilhører slekten Paeonia og plantefamilien Paoenieacea. Disse er kjent for sine store blomster. Alle unntatt to arter av pioner er hjemmehørende i Asia og Europa.
Alle arter dyrkes for dekorative formål over hele verden.

Fysiske egenskaper

Høyden på denne planten kan være 1-1,5 meter. De er urteaktig og vokser i dypgrønt delt løvverk. Bladene er store og har blanke blader festet til stammen.
Det er nødvendig med innsetting av stengler da de store pionblomstene har en tendens til å bøyes nedover til bakken. Den vokser godt i solen eller delvis i skygge eller ingen skygge i det hele tatt. Jordtypen som er mest egnet for disse er rik, fruktbar, godt drenert med lett fuktighetsjord. Denne arten er hermafroditt, noe som betyr å ha både mannlige og kvinnelige organer på samme plante, derfor krever de pollinering av insekter.

Grupper av pioner

Peoner er delt inn i tre forskjellige grupper, som er kjent som urteaktige, trepioner og kryssende pioner. La oss beskrive hver av disse i detalj.

Urtepion

Dette er flerårige peoner med en maksimal høyde på ca 1 meter. De finnes i en rekke farger og dufter. Blomstrings perioden deres starter på forsommeren til sensommeren.

Disse pionene krever mindre forsiktighet sammenlignet med andre varianter av pioner. Urtepioner har store, blanke grønne blader som er festet til stammen. Det er mest synlig gjennom hele sommeren. Blomstene deres er i rosa, hvit rose og rød. Pionen som kommer inn under denne kategorien er Paula Fay, Coral Charm, Lady Alexandra Duff og Shirley Temple.

Woodland urteaktig pion

Dette er en annen art av urteagtige pioner, da de foretrekker å vokse i nyanser. Disse har en tendens til å vokse i løvskog hvor de kan få solskinn om våren og skygge om varm sommer. Deres maksimale høyde kan være 30-45 cm. Woodland-pioner blomstrer tidlig på våren og gir elegante hvite blomster og fortryllende grønt løvverk gjennom hele sesongen.

Trepion

Trepionene er treaktige busker og flerårige i naturen. De har store stilker som kan være 4-6 meter høye. De begynner å blomstre sent på våren like før urteagtige pioner og produserer blendende blomster. Stenglene deres vokser sakte, men de vokser oppreist og krever ikke staking. Disse kan være så små som noen få desimeter eller så lange som 2,5 meter høye.
Disse pionene blomstrer i forskjellige farger som lilla, fiolett, rød og hvit. Trepioner krever en varm temperatur, slik at de blir podet på røttene til urteaktige pioner om sommeren eller høsten. Ettersom pioner sjelden vokser av frø, da det tar lengre tid før frøet spirer, slik at de blir podet på grunnstammen til andre pioner for rask vekst. Disse pioner kan også miste skjønnheten på grunn av vårfrost, så vedlikehold og pleie er en utfordring.

Itoh eller kryssende pioner

Itoh-pioner er et kryss mellom et tre og urteaktig pion. Noen av egenskapene deres ligner på trepioner, slik at de vokser og blomstrer på samme måte mens blomstene faller og dør, akkurat som urteagtige pioner. Itoh-pioner kan produsere opptil 50 blomster på en liten stamme som ikke krever staking. Disse blomstrer etter urteaktige pioner i noen 3-4 til uker.

De er godt gjenkjent av en rekke gule og gyldne farger i kronbladene som ikke ofte ses blant urteaktige pioner. Stenglene deres kan være 2-3 meter høye. De vanligste Itoh-pionene er Bartzella, Garden Treasure og Cora Louise.

Blomstringssesongen til pioner

Blomstringssesongen varer i 6 uker. Opprinnelig begynner trepionene å blomstre og deretter følger urteaktige pioner og avslutte med blomstringen av Itoh-pioner. Dette skjer i måneden april til mai og varer lenger til juni. i løpet av denne perioden hvis været er kaldt, varer blomstringen lenger enn i varmt vær.

Dessverre er blomstringsperioden til en pionblomst omtrent 7-10 dager. I de følgende trinnene. Disse trinnene er beskrevet kort med bilder.

Knoppstadium

På dette stadiet har blomsterbladene en tendens til å utvikle seg, og små blader omgir blomsterbladene. Men disse bladene er ikke helt åpne. Inne i knoppen er det en komplett blomst.

På bildet her ved siden kan vi se en pionblomsterknopp som er tett lukket. Den uåpnede knoppen ser fremdeles vakkert ut i de lysrosa blomsterbladene.

For mange et dette slik de ønsker peonen hele tiden. Mange kaster dessverre sine peoner etter dette stadiet. Men hvis du følger med litt lenger ned så får du noen tips til hvorfor du bør beholde dine peoner noen uker til.

Peon knopp

Nye blader og knoppen begynner å slå ut

Bladene festet til blomsterknopper som kalles kelkblader begynner å utvikle seg på dette stadiet og har en tendens til å vokse mer. Veksten deres fortsetter til full modenhet.

På bildet kan vi se at kronbladene modnes, og så blomstrer kronbladene fra en knopposisjon mot en ny blomst.

Når kronbladene dyrkes, er neste trinn veksten av blomsterblad.

Nå begynner de lyserøde kronbladene å utvikle seg og har en tendens til å være åpne med tiden. Vi kan se veksten av pionblader på bildene.
Det tar noen dager å blomstre blomsten.
Blomsterblad som modnes har en tendens til å åpnes i trinn. Den første blomstringen starter med de ytterste kronbladene som også er større.

På bildet kan vi se at de ytterste kronbladene åpnes litt etter hvert som de har fått modenhet.

Se mer info om dette bildet lengst ned i bloggen.

Blomstring

Etter å ha fulgt ovennevnte stadier, har blomsten fått modenhet og alle kronbladene blomstrer til en ny blomst.

Vi kan se at blomstringen av alle kronbladene er oppnådd. Dette er typen fulle dobbeltpioner der det ikke er noe tydelig senter hvis blomsten er synlig.

Det er fordi i andre blomster er de andre delene av blomsten som stammer og karpeller også utviklet til form av kronblader. Derfor ser disse ut som kronblad. Dette gir utseendet at fulle doble pioner ikke har stammer eller karpeller.

Endelig kan vi se de fortryllende peonblomstene. Disse blomstene varer i syv til ti dager.

Disse pionene viser seg å være de beste avskårne blomstene i blomsterindustrien. Du vil elske å ha dem i hagen din eller som avskårne blomster.

Peonen Blomstrer

Når dine Pioner har blomstret ferdig

Rett før dine Peoner detter om og faller av stilken og mister all sin skjønnhet, kan du kutte den og bruke den som en dekorasjon i en vannskål eller i en dekorasjon. På denne måten får du utnyttet dine Peoner til maks. Dessverre er det mange som kaster sine Peoner etter knopp stadiet. Men jeg håper at du har fått opp øynene for Peonen og dens ulike stadier. Har du flaks så kan du nyte dine Peoner i flere uker. Lykke til:)

Dette bildet er tatt rett før siste stadiet, men en liten Fun Fact. Alle blomstene i denne teksten kommer fra samme bukett og bildene er tatt på samme dag. Så fra en bukett med 10 Peoner så har jeg ila første uke fortsatt en bukett med Peonens alle stadier. Noen av blomstene slår som regel ut før de andre, men skjønnheten i våre fine Peoner står lenge. Disse blomstene hadde vi på kjøkkenbordet i 14 dager. De siste dagene var der kun 3 blomster igjen, men fine var de:)

Peoner fra samme bukett. Nydelig utvikling.

Hvor kan jeg kjøpe avskårne blomster i Stavern?

Stavern Blosmtermakeri har mye fine avskårne blomster. Vi holder til i Stavern sentrum mellom Pumpeparken og bensinstasjonen. Kom innom for en hyggelig handel. Vil du sende eller få levert blomster på døren, kan du bestille blomsterlevering her eller ringe oss på 414 83 820. Vi kjører ut i Stavern, Brunlanes og Larvik hver dag.