Kjørvel (Anthriscus cerefolium)

Nettbutikk
Blomsterbestilling
Kontakt Oss
Registrer konto

Kjørvel (Anthriscus cerefolium), også kjent som fransk persille, er en kjent kulinarisk urt fra gulrot familien og er ofte funnet i fransk matlaging.

Det er en sentral ingrediens i kulinarisk matlaging, og er ofte kombinert med fersk gressløk, persille, estragon og tørket merian. Den tilfører en unik smak, og kan med fordel brukes inntil egg, forskjellige oster, i fløtesauser og passer utmerket til kalvekjøtt, kylling og sjømat.

Vanlig navn: kjørvel, taksonomisk tre, hagekjørvel, fransk persille. 

Vitenskapelig navn: Anthriscus cerefolium

Familie: Apiaceae ⁄ Umbelliferae

De lysegrønne, fint oppdelte bladene kan bli inntil 15 cm lange og har en fin smak av anis. Bladene er tynne og myke, snaue på oversiden og børste håret på undersiden, de ligner på persilleblad.

OPPRINNELSE 

Planten var i oldtiden en yndet krydderurt både hos de gamle romerne og grekerne, den kom til Europa i tidlig middelalder. Kjørvel dyrkes i dag som en populær hageplante i Europa, Nord-Amerika og mange andre steder i verden. I Norge blir kjørvel dyrket som krydderurt, og her i landet kan den bli funnet på brakkmark flere steder nordover til Trøndelag.

DYRKING

Kjørvel dyrkes på samme måte som persille. Man begynner å høste av bladene 7-10 uker etter at man har sådd, og bladene kan høstes inntil plantene begynner å blomstre. Det anbefales å så kjørvel flere ganger i løpet av sommeren med 2 til 3 ukers mellomrom, da har man friske blad lenge. Hvis man sår kjørvel i veksthus eller innendørs, kan man ha bladgrønt hele vinteren. Spre frøene utover og dekk dem med et tynt lag jord. Frøene spirer fort og plantene tynnes slik at de står med ca. 20 cm mellomrom. Kjørvel sår seg gjerne selv når den først har etablert seg i hagebedet ditt.

Kjørvel brukes som et søtlig, aromatisk krydder, og det er de friske bladene som brukes. Smaken er mild og har et lett preg av anis, i tillegg til et hint av persille, karve og pepper. Bladene høstes før planten begynner å blomstre, mens blomstene kan brukes som garnityr. 

Gulrot familie

Underfamilie: Apioideae

Anleggstype: Biennal, urt

Blomsterfarge: hvit

Bladfarge: grønn.

Bruksområder: mye brukt som en kulinarisk urt

Arter: cerefolium

Ordre: Apiales

Tiltrekker: bier og andre pollinerende insekter

Rike: planterike

Opprinnelse: Kjørvel vokser i SørØst-Europa, Vest-Asia og Sentral- og Sør-Russland. Den har spredd seg i Europa siden 1500-tallet; nå er den dyrket i store deler av verden. 

Blomstringstid: Den blomster fra mai til juni, og frøene modnes fra juni til juli.

Jordtype: Planten er selv-fruktbar. Den er egnet for middels (loamy) lett (sand) og tung (leire), i jord, foretrekker godt drenert jord.

 Egnet pH: sur, nøytral og basisk (alkalisk) jord.

Sol: Den kan vokse i full skygge (dyp skog) halvskygge (lett skog) eller ingen skygge.

Vanning: Vann når jorda er tørr, uten å overdrive, ellers vil røttene drukne. 

Gjødsling: Bruk helst organisk gjødsel. 

Våre bestselgere akkuratt nå:

Lukk
Lukk

Logg inn

Lukk

Handlevogn (0)

Cart is empty Ingen produkter i handlevognen