Kategorier
Busker og trær

Atlas sedertre (Cedrus libani glauca)

Navn og fakta

Cedrus atlantica, kalt Atlas sedertre på norsk, er et eviggrønt nåletre fra Atlasfjellene i Nord-Afrika. Dette sedertreet krever mye sol og tåler veldig lite luftforurensning. Cedrus libani ‘Glauca’ vokser til et stort tre som er vanlig å bruke i store parker. Dyrkes best i dyp og godt drenert jord, surt miljø, loamy, i full sol. Denne planten er hjemmehørende i Algerie, Marokko. Andre vanlige navn er: blå Atlas sedertre, Libanesiske sedertre, Libanon sedertre.

InndelingPinophyta
KlassePinopsida
BestillingPinales
FamiliePinaceae
UnderfamilieAbietoideae
SlektCedrus
ArterC.atlantica
RikePlantae

Blå Atlasseder er en veldig verdsatt plante for sine karakteristiske stålblå barnåler. Nålene vokser langs vakkert hengende greiner, og i en hage gjør treets langsomme vekst at du ikke trenger å sette av masse tid til beskjæring hvert år.

Atlassederen har sin opprinnelse fra Nord-Afrika, men anses å være en underart av den libanesiske sederen. I vill tilstand blir disse trærne opptil 30 meter høye, men som plante hjemme er den naturligvis ofte betydelig mindre.

Atlas sedertre i potte

Et sedertre i potte er lett å få til, og ofte trenger du bare å kjøpe en seder i plantepotte og sette ned denne i en passende utepotte. Den liker ikke å omplantes, så unngå dette om det ikke er nødvendig.

Du kan også plante sedertre direkte i jorden i hagen, men siden den ikke kommer fra nordlige breddegrader, bør den da vinterdekkes hver vinter, med for eksempel en sekkestrie. Siden greinene er spede, er det viktig at sedertreet ikke dekkes av tung snø, da dette kan føre til at greinene knekker. Et sedertre trenger mye sollys, så sørvendte forhold er best. Sedertreet må ikke tørke ut, så pass på at jorden alltid er litt fuktig. Når den er blitt noen år gammel blir den imidlertid mer hardfør mot tørrere perioder. 

Hvordan ta vare på Atlas sedertre?

Cedrus libani galuca er et lyselskende tre og vokser best i full sol. La planten bli nesten, men ikke helt tørr før du vanner den. Hvis bladene blir gule, er det et tydelig tegn på overvanning. Sedertre vokser godt i dreneringsjord. Jorda bør være leirete eller en sandete type. Sedertrær trenger en balansert og organisk gjødsel. Gjødsel bør fortynnes til halv styrke før påføring, og planten skal vannes umiddelbart etter at den er gjødslet.

VannMedium
SolFull sol
VedlikeholdMedium
Jordens pHSyre, alkalisk, nøytral, 5-8,2
JorddreneringGodt avløp
JordfuktighetEgnet for tørr jord
JordtypeTåler alt, men ikke for fuktig, kritt, leire, leir, sand
Opprinnelse / innfødtAlgerie, Marokko

Blomstrende data

BlomstDuftende blomster
DomeneEukaryota
BlomstringstidVår
BlomsterfargeGrønn, rødbrun
FrøBrun, bevinget
LøvverkEvergreen med korte, sølvblå nåler.
PhylumSpermatophyta
FruktFlate kjegler, 5-7 cm lange, grønne til brune
UnderstammeGymnospermae
PlantetypeNål eviggrønn
EvergreenJa
BladFargerik, Evergreen, nåler, sølvfarget blågrønn, 2 – 2,5 cm,
TiltrekkerKolibrier og bier

Hvor finner jeg nettbutikken til Stavern Blomstermakeri?

Blomstermakeriet selger sine produkter gjennom nettbutikken bywink.no. Her kan du bestille tilpassede buketter, dekorasjoner, potteplanter, tørkede blomster mm.

Klikk her for å se produktene til Stavern Blomstermakeri i nettbutikken.