Kategorier
Blogg

Atlas sedertre (Cedrus libani glauca)

Cedrus atlantica, kalt Atlas sedertre på norsk, er et eviggrønt nåletre fra Atlasfjellene i Nord-Afrika. Dette sedertreet krever mye sol og tåler veldig lite luftforurensning. Cedrus libani ‘Glauca’ vokser til et stort tre som er vanlig å bruke i store parker. Dyrkes best i dyp og godt drenert jord, surt miljø, loamy, i full sol. Denne planten er hjemmehørende i Algerie, Marokko.

Blå Atlasseder er en veldig verdsatt plante for sine karakteristiske stålblå barnåler. Nålene vokser langs vakkert hengende greiner, og i en hage gjør treets langsomme vekst at du ikke trenger å sette av masse tid til beskjæring hvert år.

Atlassederen har sin opprinnelse fra Nord-Afrika, men anses å være en underart av den libanesiske sederen. I vill tilstand blir disse trærne opptil 30 meter høye, men som plante hjemme er den naturligvis ofte betydelig mindre. 

Et sedertre i potte er lett å få til, og ofte trenger du bare å kjøpe en seder i plantepotte og sette ned denne i en passende utepotte. Den liker ikke å omplantes, så unngå dette om det ikke er nødvendig.

 Du kan også plante sedertre direkte i jorden i hagen, men siden den ikke kommer fra nordlige breddegrader, bør den da vinterdekkes hver vinter, med for eksempel en sekkestrie. Siden greinene er spede, er det viktig at sedertreet ikke dekkes av tung snø, da dette kan føre til at greinene knekker. Et sedertre trenger mye sollys, så sørvendte forhold er best. Sedertreet må ikke tørke ut, så pass på at jorden alltid er litt fuktig. Når den er blitt noen år gammel blir den imidlertid mer hardfør mot tørrere perioder. 

Navn og fakta

Vitenskapelig navn: cedrus libani

Vanlige navn: blå Atlas sedertre, Libanesiske sedertre, Libanon sedertre,

Inndeling: pinophyta

Klasse: pinopsida

Bestilling: pinales

Familie: pinaceae

Underfamilie: Abietoideae

Slekt: cedrus

Arter: C.atlantica

Rike: plantae

Blomstrende data

Blomst: duftende blomster

Domene: Eukaryota

Blomstringstid: Vår

Blomsterfarge: Grønn, rødbrun

Frø: Brun, bevinget

Løvverk: Evergreen med korte, sølvblå nåler.

Phylum: Spermatophyta

Frukt: flate kjegler, 5-7 cm lange, grønne til brune

Understamme: Gymnospermae

Plantetype: Nål eviggrønn

Evergreen: ja

Blad: Fargerik, Evergreen, nåler, sølvfarget blågrønn, 2 – 2,5 cm,

Tiltrekker: Kolibrier og bier 

Plantepleie

Vann: Medium

Sol: full sol

Vedlikehold: Medium

Jordens pH: Syre, alkalisk, nøytral, 5-8,2

Jorddrenering: godt avløp

Jordfuktighet: egnet for tørr jord

Jordtype: tåler alt, men ikke for fuktig, kritt, leire, leir, sand

Opprinnelse / innfødt: Algerie, Marokko 

Hvordan ta vare på Atlas sedertre?

Liker full sol. Skal være nesten tørr før den vannes. Jorden skal være godt drenert og leirete/sandete. Bør gjødsles med halv styrke og vannes udmiddelbart etterpå.

Belysning: Cedrus libani galuca er et lyselskende tre og vokser best i full sol.

Vanning: La planten bli nesten, men ikke helt tørr før du vanner den. Hvis bladene blir gule, er det et tydelig tegn på overvanning.

Jord: Sedertre vokser godt i dreneringsjord. Jorda bør være leirete eller en sandete type. Les mer om jordtyper.

Gjødsel: Sedertrær trenger en balansert og organisk gjødsel. Gjødsel bør fortynnes til halv styrke før påføring, og planten skal vannes umiddelbart etter at den er gjødslet. Les mer om gjødsling.

Hvor finner jeg nettbutikken til Stavern Blomstermakeri?

Blomstermakeriet selger sine produkter gjennom nettbutikken bywink.no. Her kan du bestille tilpassede buketter, dekorasjoner, potteplanter, tørkede blomster mm.

Klikk her for å se produktene til Stavern Blomstermakeri i nettbutikken.