Kategorier
Blogg

CALLISTEMON-PLANTE

Callistemon-planten er i slekt med busker og trær tilhørende familien Mytaceae og er hjemmehørende i Australia. De har pigger med prangende blomster og kalles ofte flaskebørstebusker.

FAKTA:

Vanlige navn: vanlig rød flaskebørste, sitron flaskebørstebusk

Vitenskapelig navn: Melaleuca citrina

Familie: Myrtaceae

Underfamilie: Myrtoideae

Stamme: Melaleuceae

Clade: Rosids

Plantetype: blomstrende plante

Ordre: Myrtales

Rike: planter

Blomsterfarge: rød, hvit, rosa, sitrongul

Tiltrekker seg: sommerfugler, bier og kolibrier.

Blader: Nye blader har en kobbertone eller rosa fargetone, de modne bladene er lysegrønne.

Blomstringstid: Den blomstrer rikelig fra våren til sommeren, vanligvis mars til juli, og har sporadiske blomster i andre tider av året. I frostfrie områder forekommer blomster året rundt.

Sol: flaskebørstebusken produserer størst antall blomster på steder utsatt for sol det meste av dagen.

OM FLASKEBØRSTE BUSKEN:

Hvem kan motstå å berøre de fluffy, røde, sylinderformede blomsterhodene som henger ned fra grenene til denne eviggrønne busken både vår og sommer. De små bladene som dekker grenene frigjør en deilig, sitronaktig duft når de børstes forsiktig med hendene. 

Opprinnelse: Hele slekten kommer fra Australia, men dyrkes i mange regioner og naturaliseres på spredte steder.

Callistemon er nok den mest hardføre av de australske ‘Flaskebørstene’, busken har stive stengler som stolt strutter med sine morsomme blomster. Fin å ha i potte da den fint kan overvintre inne i Norge.

Callistemon vokser vilt i Australia, mest i Queensland og New South Wales. Navnet kommer fra gresk ‘kallos’, som betyr skjønnhet og ‘stemon’, som betyr støvbærer. Navnet «flaskebørste» kommer av formen til de (vanligvis) røde blomstene.

PLEIE:

Jord: Flaskebørstebusken er ganske tilpasningsdyktig til alle typer hagejord. Hvis jorda inneholder leire og har en tendens til å holde på vann, legger du litt fin sand når du planter en flaskebørste busk, for å øke jordas drenering. 

Vanning: pleie av flaskebørstebusken består av regelmessig vanning mens treet er ungt og årlig befruktning til det modnes. Vann unge trær ukentlig i mangel på regn, og bruk vannet gradvis for å mette jorda så dypt som mulig. 

Gjødsling: Gjødsling av flaskebørste busker gjøres første gang den andre våren. Et 2-tommers lag med kompost over rotsonen gjør en utmerket gjødsel til flaskebørstebusker.