Kategorier
Bladplanter

Caladium

Caladiumplanten er en kjær plante med mange navn, som elefantøre, Jesus hjerte og blir ofte kalt for englevinger. Det vitenskapelige navnet på caladium planten er caladium bicolor. 

Caladium planten tilhører Araceae-familien.

Underfamilien til kaladiumplanten er Aroideae. 

Det er de store lyse bladene – rød, grønn, rosa, hvit, oransje, sitron og lime – som gjør caladier til slike oppmerksomhetsfangere.

Caladium er en vakker plante med fantastiske blader. 

Den er hjemmehørende i tropiske skoger i Sør- og Mellom-Amerika. 

Caladium er fantastiske løvplanter med fargerike blader, men den har ingen frosttoleranse.

Kan du dyrke Caladiumplanter innendørs? 

Ja. De kan plantes inne, men det er utfordrende. Plantene krever høy luftfuktighet og et oppvarmet rom. Trenger beskyttelse mot direkte sollys.

Plantens spesielle behov gjør at bruk av Caladiums som inneplanter er utfordrende. Hvis du flytter Caladium inn, vil du redde knollene til vårens vekst og du kan muligens forlenge sesongen. Caladiumknoller tåler som sagt ikke frost og vil dø hvis de utsettes for kulde. Så i nordlige klima må de bringes innendørs. Dette er vel og bra, da knollene som løvet er født fra, krever litt foryngende hvile. 

Caladium inne i stua.

Mange gartnere prøver seg på Caladiums som inneplanter, de kan plantes i kasser for å gjøre det lettere å flytte dem inn når det blir kaldere temperaturer. Det har imidlertid sine utfordringer, ettersom de krever høy luftfuktighet og oppvarmet rom, samtidig som de krever ett tørt klima. Caladium planter produserer kun blader fra vår til høst, og krever deretter en hvileperiode på rundt 5 måneder for å lade opp og spire på nytt om våren. Du kan utvide sesongen noe ved å ta plantene innendørs, men etterhvert vil bladene dø og knollen vil gå i dvale til varmere temperaturer kommer. 

Innendørs Caladium planter krever ett område med beskyttelse mot middagssol, som vil svi bladene. Ett nordlig eller østlig vindu er vanligvis den beste eksponeringen. 

Fuktighet er avgjørende for pleie av plantene, da knollene er hjemmehørende i søramerikanske tropiske skoger og produserer sesongmessige løvverk i den regnfulle, varme årstiden. Å etterligne plantens naturlige forhold er nøkkelen til å introdusere planten i hjemmet. Å holde fuktigheten høy i et oppvarmet hjem kan gjøres med damp ved å plassere en tallerken fylt med småstein og vann under beholderen. Fordampingen vil fukte luften og gi planten den fuktigheten som er nødvendig. Hold planten borte fra oppvarming som blåser tørr luft og trekkfulle vinduer og dører. 

Hvordan overvintre min Caladium?

Vann planten ofte før vinteren. Når du tar den inn på vinteren, trenger den kun vann når den er tørr å berøre. Visne blader bør kuttes av. På våren skal den vannes oftere.

Før vinteren, når planten fremdeles er i sin store prakt, holder du den lykkelig ved å vanne den ofte. Du bør kun gjødsle planten når den vokser aktivt om våren til sensommeren. Om høsten og vinteren holder det å vanne jorda når den er tørr å berøre. Når bladene har visnet lønner det seg å kutte de av. 

Caladium Knoller

Plant dine Caladium Knoller i en potte og dekk til knollen med ca 1-2 cm jord. Knollene bør vannes ofte, men skal ikke drukne heller.

Flytt planten til ett lysere sted, men vær nøye med å beskytte nye skudd mot solstråler. Når bladene har grodd helt ut, kan du gradvis introdusere planten utendørs igjen, og gjenta prosessen til sensommeren. 

Disse plantene trives i fuktig, godt drenert jord og er generelt gladere i delvis skygge. Caladiums må vannes regelmessig, spesielt under tørre forhold.

Jordfuktighet er kritisk for caladier. 

Hvis de ikke mottar en jevn tilførsel av vann, vil bladene visne.

Etter en periode uten vann vil de gå i dvale og slippe bladene. Bladene på caladium holder på vanndråper som ser ut som de skinner om kvelden. Vanndråpene ser fantastiske ut når de drypper fra caladiumbladene.

Caladiums har store, hjerteformede blader som viser fantastiske fargekombinasjoner av hvitt, rosa, rødt og grønt. Om kvelden «skinner» bladene i forskjellige farger på grunn av vanndråpene. 

Plantene elsker varmt, fuktig vær og vokser best i full til delvis skygge, selv om de fleste varianter også kan vokse i full sol så lenge de får rikelig med vann. 

En fantastisk plante med fantastiske blader!

Hvis du liker Caladium så kanskje du vil sette pris på Aristolochia Grandiflora.

Les mer om den her: https://stavernblomstermakeri.no/blogg/aristolochia-grandiflora/