Kategorier
Bladplanter

Alunrot

Alunrot er en delikat og fargerik staude, men er ikke veldig prangende. Den kommer i mange varianter og farger og har et flott nervemønster, som sammen med fargene skaper fine kunstneriske mønstre på bladene.

Hva er vanlige navn på Alunrot/Heuchera?

Alunrot/Heuchera har mange navn. Korall klokke er et vanlig navn på Heuchera. Korall klokker er en referanse til plantens vakre, klokkeformede blomster. Heucherella er også et vanlig navn.

Fakta om Alunrot/Heuchera

Vanlig navnAlunrot, Heuchera, Korall klokker og Heucherella.
Vitenskapelig navnHeuchera
FamilieSaxifragaceae
BrukDen kalles også Alunrot fordi roten har en rekke bruksområder innen folkemedisin
PlantetypeBlomstrende plante
BlomsterfargeDe fleste korallklokker har skyer av små, klokkeformede rosa, koraller, røde eller hvite blomster
BestillingSaxifragales
TiltrekkerSommerfugler, Humler og Bier.
RikePlantae

Alunrot er planten du må ha i staudebedet

Alunrot er en Staude som tåler «nesten» alt. Vi har testet ut å la noen Alunrot så ute i staudebedet og de tåler fint en vinter på -20 grader. Så med masse fine farger på bladene og nydelige blomster så er Alunrot den perfekte planten å ha i ditt staudebedd.

Vi elsker Alunrot og har dem hjemme i alle mulige farger. De står i potter på verandaen og i hyller på veggene og vi har dem også i våre staudebedd. Noen tar vi inn til vinterlagring, men de fleste står ute hele vinteren.

Opprinnelsen til Alunrot

Alunrot (Heuchera sanguinea) er hardføre flerårige planter, fra saxifrage-familien (Saxifragaceae), innfødt i Nord-Amerika fra Mexico til Arktis.

Hva slags solforhold liker Alunrot/Korall klokke?

Alunrot/Heuchera tåler litt av hvert, det skal mye til for at du ikke skal få din Alunrot til å trives. Våre Alunrot står i solveggen, mitt på verandaen og i skyggen bak huset. Jeg opplever egentlig at den liker mer sol en skygge. På våren begynner den å spire så fort solen titter fram og den blomster til langt ut på høsten.

Hvilken jordtype egner seg for Alunrot?

Den liker en humusrik jord som er fuktig, men godt drenert. Jorden bør være nøytral til litt sur, med en pH på 6,0 til 7,0.

Les mer om forskjellig type jord her.

Morsomme fakta om Alunrot

  • Alunrot finnes i mange varianter, alt fra herlig lysegrønne, bronsefargede og oransje til intenst sjokoladebrune, purpurfargede eller sølvfargede planter.
  • Dette kombineres med et flott nerve-mønster som løfter frem fargene og skaper kunstneriske mønstre på bladene.
  • Alunrot får små, søte blomster på lange, smale stengler som kan bli opptil 40 cm høye. Blomstringen starter i Juni og varer til August/September, og blomstene finnes i alt fra hvitt og rosa til herlig rødt.
  • Det amerikanske navnet er Alumroot (Alunrot på norsk), noe som henspeiler til den medisinske bruken.
  • Heuchera har blitt brukt som folkemedisinen av indianerne, som blodstillende og antiseptisk middel.
  • Den sies å være sårhelende og febernedsettende og har vært brukt til å kurere tannbyller og andre byller. Til og med kreft, har vært prøvd kurert med alunrot.

Hvordan skal Alunroten vannes?

Alunrot kan gå flere uker uten en dråpe vann og fremdeles se like bra ut. Likevel foretrekker den å bli vannet regelmessig.

Våre Alunrot som har stått mitt i sola klarer seg en god stund uten vann, men du merker fort på dem at de koser seg litt mere når de få vann regelmessig. I sommer har jeg vannet våre uteplanter nesten hver dag, men alle klarte seg helt fint den uken vi var på ferie.

Trenger den gjødsel?

Heuchera trenger gjødsel. Men de trenger ikke så mye gjødsel, bruk en lett dose av gjødsel med langsom frigjøring eller en mild organisk gjødsel om våren.

For mye gjødsel kan forårsake overflødig løvvekst og færre blomster.

Husk å aldri vanne gjødsel opp på bladene, gjødsel skal alltid påføres til jorden direkte. Bladene kan fort bli skade av gjødsel.

Følg instruksjonene på produktetiketten når du bruker gjødsel.

Les mer om jord og gjødsel her.

Alunrot i potte, Alunrot trives best i krukker

Alunrot trives meget godt i potte, pass på å ha riktig jord og stor nok potte.

Vi har mange Alunrot i potte rundt huset, de står over alt og gir en god base i en hver utstilling. Alunrot kommer i masse ulike flotte farger og blomstrer nesten hele sommeren og høsten. Derfor passer Alunrot perfekt i potte sånn at du kan flytte den ettersom dine andre blomster blomstrer.

Hva er Stavern Blomstermakeri?

Stavern Blomstermakeri er en blomsterbutikk i Stavern. Vi har også en egen blogg og nettbutikk.

Vil du bli inspirert og lese mer om forskjellige planter og blomster på vår blogg kan du gjøre det her. Ønsker du å bestille en hjem kan du gjøre det her.

Følg oss gjerne på Facebook og Instagram.