Kategorier
Hovedblogger Villblomster

Vanlige villblomster i Norge

Villblomster er en type blomst som ikke behøver menneskelig innvirkning, men helst gror fritt på steder som frie landskaper, fjell og skog. Disse villblomstene kan også gro i hager, men deres navn er gitt ved deres egenskap til å gro på egen hånd. De fleste villblomster finner vi i områder med mye skog og skygge, så om du ønsker å plante dem i din egen hage vil det være lurt å plante dem et slikt sted for best mulig vekst. Noen av dem vil nok også finnes i åpne områder der direkte sollys er av behov, men dette varierer fra plante til plante.

Villblomster har en naturlig vakker og rik farge, fasong og dufter som gjør dem både dyre og attraktive, og blir dermed solgt til en noe høyere pris som følge av den sensitive prosessen med å hente dem inn fra villmarka. Villblomstene blir også brukt til å skape nydelige buketter, til å dekorere hjem eller friske opp hagen.

Hvilke villblomster er vanlig i Norge?

Det finnes utallige vakre villblomster her i Norge; noen eksempler er Fjellsmelle, Fjellskrinneblom, Fjelltjæreblom, Islandsvalmue, Rødsildre og Fjellflokk. Nedenfor kan du lese mer om disse blomstene.

Fjellsmelle

Fjellsmelle (på engelsk Moss Campion) også kjent som Silene acaulis er en kjent og vanlig plante blant villblomstene i Norge. Den finnes typisk på fjellet eller i høyere områder. Disse blomstene kalles evigvarende blomster da de er flerårige. Den har en rosa eller fiolett farge, med blomster formet som små stjerner. Den vokser som tett mose som tepper over steinene.

Fjellskrinneblom

Fjellskrinneblom med det vitenskapelige navnet Arabis alpina er blant villblomstene en av de flerårige. Den har hvite små blomster med 4 lange blader. Den finnes typisk på fjellområder eller på områder med fuktige steiner. De vokser best i skyggelagte områder eller hvertfall mye av den. Blomstene her blir både hvite, rosa eller lilla med god duft, og kan brukes som vakker pryd.

Fjelltjæreblom

Fjelltjæreblom med den vitenskapelige navnet Lychnis alpina finnes ofte på steder med mye stein, som for eksempel bakketopper og elvebredder. Den har lilla duftende blomster og er en av de flerårige villblomstene som vokser selv i tøffe miljø hvor ingenting annet gror videre.

Islandsvalmue

Papaver nudicalue er den vitenskapelige navnet for Islandsvalmuen. Det er en flerårig blomst ofte funnet på områder med mye stein. De er korte i lengden og spirer om våren. De kan håndtere en hel del, men for mye luftfuktighet er ikke bra for dem. Blomstene er koppformet og svært delikate blader. Blomsten kan ha ulike farger som for eksempel gul, orange, rød og hvit.

Rødsildre

Saxifraga oppositifolia er det vitenskapelige navnet for Rødsildre, som tilhører Sildreslekta. De gror som oftest på steiner, klipper og arktiske eller alpine miljøer. Disse villblomstene er lilla, men svært sjeldent også hvite. Blomsten er stjerneformet med 5 blader og begerblad.

Fjellflokk

Polemonium caeruleum er det vitenskapelige navnet for fjellflokk blomsten som er en flerårig urte. De gror ofte i skogområder, enger og fjell. De har vakre blå blomster som er formet som hjul. Blomsten har 5 blader og blomstrer ofte i juli eller august. På grunn av dens vakre utseende er fjellflokk blant de av villblomstene som brukes til dekor.

Dette var noen få av de mange vanlige villblomstene i Norge. Om du ønsker å bestille en frisk bukett av disse blomstene kan du kontakte oss her på nettsiden ved å følge linkene nedenfor.

Hvordan bestille blomsterlevering på nett?

I nettbutikken vår kan du bestille blomster med levering i Stavern, Brunlanes og Larvik. Klikk deg inn på vår blomsterbestilling for å bestille. Du kan også ringe oss på 414 83 820, eller komme innom butikken vår i Stavern for å bestille. Vi leverer friske blomster hver dag.

Vi legger ut nye innlegg fortløpende, så følg oss gjerne på Instagram for å få med deg nyheter og innlegg som kan inspirere. Stavern Blomstermakeri er også aktiv på Pinterest om det er mer din stil.

Ønsker deg en fortsatt blomstrende dag! 🙂