Kategorier
Busker og trær

Stell av Oliventre

Slik steller du et oliventre

  1. April 2020. Men alike vell ikke en spøk. I dag startet jeg en liten serie på Instagram. Jeg fant nemlig et lite søtt Oliventre gjemt bak noen potter i vinduet på bakrommet i butikken. Sikkert et greit sted å overvintre for et Oliventre, men med mye vårsol og null vanning så er jeg redd vi har klart å ta knekken på vårt lille Oliventre. Blir moro å se om vi får noe liv i treet igjen. Har spurt om råd på Instagram og har allerede etter kort tid fått flere gode råd.

Slik overvintrer oliventreet inne

I løpet av dagen har vi fått inn flere gode råd om hvordan vi kan få vårt oliventre til å overleve vinteren. Jag har prøvd å lese meg opp litt selv og har også følgt opp tips og triks om hvordan vi skal klare å holde liv i vårt oliventre. Mørke kalde rom virker som et godt sted å la vårt oliventre overvintre. Et sted der det ikke er minus grader, men sånn ca +4 grader. En kjeller i et hus eller i en garasje eller et uterom.

Vi har et stort fint oliventre hjemme i huset vårt, det har overvintret i vår kjeller rett ved siden av noen store vinduer, så her kan jeg komme med litt oppdatering etter hvert om lys har noe å si for treet. Skal det stå kaldt og mørkt? Eller skal det stå kaldt og lyst? Har det noe å si? Dette må vi komme tilbake til.

Treet går i dvale på vinteren og mye av bladene faller av. Noen sier at de vanner treet noen få ganger ila vinteren og noen sier at de helt har glemt det, men at oliventreet har overlevd endå. Så vi får håpe vårt lille oliventre har klart å overvintre og får skudd igjen etter hvert.

Hvordan holde liv i Oliventre

Litt vann, fleecepledd og kjærlighet virker være oppskriften til å holde liv i vårt Oliventre. På vårt lille tre rusket jeg av alle tørre blader, men jeg bør sikkert klippe til grenene litt og dra av resten av bladene også. Her over ser du noen gode tips om hvordan du gir ditt oliventre en fin overgang fra vinterdvale inne til å bli flyttet ut. Høres egentlig koselig ut å bli pakket inn i fleecepledd og få litt godt å drikke annenhver dag. Ang næring og gjødsel til vårt oliventre så er jo dette noe vi må se nærmere på. Hva slags jord skal vi bruke? Trenger et oliventre et spesielt PH verdi i jorden for å trives best? Hva slags gjødning bør vi bruke.

Hvordan vanne et Oliventre

Nå er gode råd viktige hvis vi skal klare å få/holde liv i det lille treet vårt. Det virker som om oliventre overlever det meste, men det er jo interessant å vite hvordan det trives best mulig. Noen vanner flere ganger ila en vinter når treet er i dvale, noen vanner ikke i det hele tatt. Sen har vi ulike teknikker på en overgangs fase når vi flytter ut oliventreet. Noen vanner mye i starten mens noen vanner litt hver dag. Jeg blei litt interessert i de ulike teknikkene som vi fikk inn på Instagram ila dagen, så jeg Googlet litt for å se hva mer vi kan gjøre. Er der en måte vi kan gjenopplive oliventreet på?

Gjenopplive Oliventre

En interessant teknikk som jeg leste om handlet om å gjennopplive treet med masse vann. Faktisk la treet stå under rinnende vann i 10-15 minutter. Dette skulle være for å gi treet et beskjed om at her kommer det nok vann og at nå kommer du få vann framover. En ekte gjenoppliving. Så da tenkte jeg, hvorfor ikke. La meg teste. Så nå må vi bare se hva som skjer framover.

Nå har jeg latt treet stå i rennende vann i 10-15 min. Skikkelig gjennomtrekk av vann. Vet ikke helt, men jeg føler at treet ser litt bedre ut, men det kan jo også være at jeg har renset av alle tørre blader. Så da får vi se i morgen. Må vell bytte potte og gi den litt ny jord. Men la oss se hva som skjer framover, følg med her på bloggen og på Instagram.

Her under ser du noen forslag til hva jeg ila denne prosessen har lyst å få litt mer viten om. Så hjelp meg gjerne med litt triks og erfaring.

Hvilken type gjødsel er best for oliventre?

For å få våre Oliventre til å trives gir vi dem litt næring. Vi har prøvet ut ulike måter å gi næring ila årene. Vi har prøvd: Kugjødsel, Hønsegjødsel, Superba og egen gjødselsuppe. Alle har funket like bra for oss, men det er viktig å passe på mengde og hvor ofte hvert enkelt produkt skal brukes.

Forskjellige typer jord

Jord er veldig viktig faktor i hagearbeid. Ulike planter trenger forskjellige typer jordsmonn. Det avhenger av hvilken plante som vokser bedre i hvilken jord. Du må velge riktig jord for planter. Jord er en naturressurs som kan klassifiseres i forskjellige jordtyper, og hver jord har forskjellige egenskaper som gir begrensninger og fordeler. Jord er en del av jordoverflaten så mange typer jord er tilstede på jordoverflaten. Det er mange jordtyper på jordoverflaten, og forskjellige planter trenger forskjellige typer jord.

Det er seks hovedtyper av jord:

  • Sand
  • Kritt
  • Lerete
  • Torv
  • Leire
  • Siltig

Hver av disse typene har forskjellige egenskaper.

Hvilken jord er best for oliventre?

For ditt Oliventre passer leirrik jord best, som gjerne inneholder litt sand. Oliventreet vokser i middelhavet og ved varmere breddegrader der jorden inneholder leire og sand.

Funksjoner av leirejord

  • Leirejord er steinete og hard når den er tørr og blir klumpete og klissete når den er våt.
  • Leirjord er dårlig ved vanndrenering.
  • I løpet av vårsesongen er leirejord tyngre å dyrke og blir sakte oppvarmet.

PH verdi til Oliventre

Fin Ph verdi for jorden til ditt Oliventre ligger på 0,2-0,3. (Mer nøye forklaring kommer.)

Hva slags krukke bør jeg plante oliventreet i?

Når du planter oliventre, velg en krukke som er stor nok, gjerne ca 5 cm bredere enn roten og har hull i bunnen. Det er viktig at du planter om ditt Oliventre etter hvert som det vokser.

Tips & Triks

Dette er en tekst som blir til mens vi tester ut ulike gode råd og triks som vi får inn for å holde vårt oliventre i live. Så har du noen tips og triks? Gi oss en tilbakemelding på Instagram eller på mail Stavernblomster@icloud.com.

Hvor kan jeg bestille blomster på nett?

Stavern Blomstermakeri selger produktene sine gjennom nettbutikken ByWink.no. Her finner du et stort utvalg friske blomster, tørkede blomster, krukker og potter, vaser og mye annet interiør og design fra kjente merker. Du kan også bestille blomsterlevering i Larvik og Stavern her.