Kategorier
Blogg

Gullrørbambus (Fargesia rufa)

Fargesia rufa er en vakker og veldig hardfør treaktig bambus. Den er hjemmehørende i det vestlige Kina. Det er mange vanlige navn på Fargesia rufa som 

  • Hardfør bambus
  • Dragon head bambus
  • Gullrørbambus
  • og mange flere. 

Denne planten vokser raskt. Den viser seg å være en av de mest hardføre og allsidige bambusene du finner i landskapet. Hvis du ønsker en hekk som blir 8 til 10 meter høy, med en vakker, eviggrønn blad tekstur, vil Rufa ikke skuffe deg, bare husk at ettermiddagsskygge er å foretrekke. Den vokser best i leirjord. 

Fargesia rufa er en woody bambus innfødt til det vestlige Kina. Det er kjent på kinesisk som “qingchuan jianzhu”, som betyr “Qingchuan Fargesia”.

 Qingchuan er et fylke, byen Guangyuan ligger nord for Sichuan. Planten er funnet i høye høyder nord i denne provinsen, og ligger også sør for Gansu. Planten er en betydelig kilde for mat for den gigantiske pandaen i Kina.

Navn og fakta

Vitenskapelig navn: Fargesia rufa, Fargesia dracocephala ‘Rufa’

Vanlige navn: Kinesisk fontenebambus, Fargesia ‘Rufa’, Fargesia rufa ‘Green Panda’, Fargesia dracocephala ‘Rufa’, hardfør bambus, dragehodebambus

Klasse: monokotyledon

Bestilling: Poales

Familie: Poaceae, bambus

Underfamilie: Bambusoideae

Slekt: Fargesia

Arter: F. rufa

Rike: plantae

Løvverk: Evergreen

Plantetype: Urteaktig flerårig

Eviggrønn: ja

Blad: Evergreen

Tiltrekker seg: bier, sommerfugler og kolibrier

Plantepleie

Vann: Medium

Sol: delvis skygge, full sol

Vedlikehold: Lavt

Jorddrenering: Fuktholdende

Jordens pH: Syre, Alkalisk, Nøytral

Jordtype: Loamy, Clay

Opprinnelse / innfødt: vestlige Kina 

Hvordan ta vare på Fargesia rufa planten

Lys

Fargesia rufa vokser best med morgensol og ettermiddagsskygge. Bemerkelsesverdig nok, tåler de også full sol, men vil ikke vokse til sitt beste potensial.

Vanning

Fargesia rufa tåler korte tørkeperioder. Hvis de tørre periodene blir langvarige, anbefales det sterkt at du vanner den voksende planten.

Jord

Fargesia rufa dyrkes best i organisk, litt sur jord. Jorden må også være rik på næringsstoffer og godt drenert.

Gjødsel: 

Den beste og mest foretrukne gjødsel for bambus er organisk kompost, da bambus reagerer veldig bra på den. Den beste tiden å bruke gjødsel på bambus er i vekstsesongen.