Kategorier
Plantepleie

Planter som trenger sterkt indirekte lys

Slik bør du plassere plantene gjennom året

Planter som trenger mye lys men lite direkte sol kan stå i vinduer mot Nord eller bak en større plante som står i et vindu mot feks Sør.

I denne bloggen skriver vi om noen planter som liker godt med lys, men som ikke trives i solsteika. Litt lenger ned i bloggen har vi også lagt til noen filmer hvis du liker det.

Anthurium Regale

Også kjent som «Tail Flower», det finnes over 1000 arter av denne vakre, gigantiske, blomstrende planten med brede, elegante blader kjent som Anthurium Regale. Du kjenner den kanskje igjen ved de andre navnene som 

 • Lace leaf
 • Flamingo Flower
 • Anthurium superbum
 • Hookeri. 

Alle blomstene er unisex (den har både mannlige og kvinnelige deler) og bærer frukt i form av bær. Anthurium-planteartene antas å stamme fra Argentina, Nord-Mexico, og spesifikke Karibiske regioner. Her er noen av anleggets unike egenskaper:

 • Dens hjerteformede blader, som først er bleke, deretter med modenhet blir brede, grønne og fløyelsaktige, kan vokse opp til 1,22 meter høy og forbli frodige og enorme uavhengig av årstid.
 • Anthurium Regale kan være utfordrende å få til å vokse under ugunstige forhold, men den er en eviggrønn plante takket være et omfattende, velutviklet rotsystem.
 • Planten elsker fuktighet og vil ikke gjøre det bra under tørre forhold; derfor vokser den mer i det fri utendørs enn på verandaen, men på verandaen er den flott som et dekorativt formål.
 • Med riktig pleie, riktig sollys og fuktighet, vil Anthurium Regale lett bli opp til 5 til 8 meter høy. Samlet sett krever den 70 til 85% filtrerte og diffuse lys – aldri direkte sollys.
 • Anlegget tåler fuktighet på ca 60-80%; noe mer enn det kan føre til skadedyr, insekter og infeksjoner.
 • Ulemper: Planten er utsatt for sopp- og bakterieinfeksjoner som sopprot og “black nose” sykdommer; så unngå overvanning, da det kan føre til at røttene dør.

Med passende jord- og miljøforhold, vil en Anthurium Regal belønne deg med mange år med frodige, dekorative blader, enten du formerer dem innendørs eller i skyggefulle områder i hagen din. 

Coralberry Busk

En innfødt i USA kaller Coralberry-busken for flere navn, som Indian Currant, Wolfberry og Buckleberrry, for å nevne noen få. Denne planten er en villblomst. Det grønnblå løvverket som blir strålende rødt om høsten, de beskjedne ovale bladene og klyngene av bringebær fargede dråper gjør imidlertid denne lavtvoksende, spredte busken til en sterk konkurrent for å dekke bratte bakker og åpne skogsområder.

Denne løvfellende busken har mange iøynefallende detaljer. Tenk på følgende egenskaper og trekk ved Coralberry-planten:

 • Ta hensyn til plass når du planter en Coralberry-plante fordi en busk potensielt vil spre seg minst 2,60 meter.
 • Planten tåler høye temperaturer og vil gi deg rosenfargede bær hvis den plantes i nøytral til alkalisk jord og får middels mengde vann.
 • Som nevnt, er det ideelt for en skoghage eller et grensebed fordi den gjør det bra under høyere busker og små trær.
 • Coralberry-planten er i Caprifoliaceae-familien, noe som betyr ideelle forhold, men den trenger kraftig beskjæring. Den kan bli et kratt med tykk, frodig vekst og til og med bær spesielt om våren.
 • Takket være jordstengler og stoloner kan denne fine busken vokse omfattende løpere fra hovedstammen som sprer seg hvor som helst når den kommer i kontakt med jord. Formering ved lagdeling og spisslagdeling er den enkleste måten å få flere korallbærbusker på.
 • Coralberry sine blomster tiltrekker seg bier, veps, sommerfugler osv. Om våren er den mat for hvithalehjorten.

Merk: Coralberry inneholder et mildt giftig stoff som kalles Saponin, hvis det ved et uhell forbrukes av mennesker og små pattedyr i små mengder, er det kjent at det forårsaker magesmerter. 

Asparges Bregne

Selv om den ikke er en typisk inneplante, er det beste med Asparges bregne allsidigheten den tilbyr når det kommer til størrelse-skala. Hvordan? Den kan være liten nok til å stå på et skrivebord eller stor nok til å styre et helt rom med for lite grønt.

Som navnet villedende kan tilsi, er ikke aspargesen en «bregne»; den tilhører familien Liliaceae, som inkluderer tulipaner, liljer, hostas og Amaryllis Daylilies. Aspargesbregner er kjent for å produsere både bær og små delikate hvite blomster. Og ikke la deg lure av den fjærete planten fordi den kan virke myk og god å ta på, den har tornete sporer.

Forsiktighet bør utvises ved dyrking av aspargesbregner utendørs, fordi den ikke bare regnes som en invasiv «kryper» plante, spesielt i varme, fuktig klima, men det er også giftig for barn så vel som kjæledyr. Hvis dette høres ut som en plante du vil være interessert i å dyrke, er det noen viktige punkter å få med seg:

 • Aspargesbregnen kan dyrkes innendørs og adopteres lett som en utendørs plante, spesielt i varme regioner.
 • For å oppmuntre til sunn og grønn løv vekst, plant denne arten på et sted som gir like mye sol og skygge.
 • Bruk bær eller delingsformering for å forplante planten. Plant aspargesbregnen på et sted som får både sol og ettermiddags-skygge.
 • Mens bregnen også er svært tolerant mot høye temperaturer, velg et sted som oppmuntrer til strømmen av fuktig luft.
 • Plant bregnen i godt drenert, rik, lett og litt sur jord, eller tilsett torvmose.
 • Regelmessig vanning er viktig når du dyrker aspargesbregner, ellers vil bladene begynne å visne eller bli brune og sprø. 

Bird’s Nest Fern

Tropiske regnskoger tilbyr en mengde tre-epifytter som

henger fra vertikale støtter som trær, planker, vegger, steiner, osv. En Bird’s Nest-bregne er i denne gruppen av en fascinerende samling av luftplanter som du enkelt kan introdusere innendørs eller utendørs. Her er noen bemerkelsesverdige egenskaper ved Bird’s Nest fern:

 • Mens den karakteristisk vokser på andre vertikale ting som trær og vegger, kan du plante den i en betydelig potte for å ha som husplante.
 • Birds Nest bregner trives i middels lys; for mye direkte sollys vil resultere i mer krøllete blader som til slutt blir gule og dør.
 • Mens bregner foretrekker fuktig, leirete og sur jord, vil de også blomstre som innendørs planter fordi de også tåler tørr jord, forutsatt at du holder planten borte fra direkte sollys.
 • Aldri berør eller håndtere de nye delikate bladene i plantens sentrum som ligner et «Fuglerede» , de er svært skjøre. Du bør også unngå å vanne direkte inn i sentrum av planten, da dette potensielt resulterer i muggvekst og råte i det skjøre og tette fugleredet.
 • Hvis du har en urtehage som gjør kompost, har du flaks. Tilsetning av næringsstoffer til jorden hjelper ikke bare planter til å trives, men Bird’s Nest bregner elsker også en godt drenert, torvbasert potteblanding som er rik på organisk materiale.
 • Bladene kan lett gro både høye, lange og brede, så plass er en faktor å vurdere.
 • En Bird Nest bregne vil trives i varme temperaturer – langvarig eksponering for lavere temperaturer kan skade planten. I tillegg foretrekker planten filtrert sollys. Hvis du utsetter dem for annet direkte lys enn den veldig tidlige morgensolen (helst i et øst- eller nordvendt vindu), vil det brenne bladene. 

Begonier

De fleste hageveteraner elsker Begonias for sin langvarige farge, andre for deres sesongmessige forgjengelighet; hva appellerer til deg mest om denne mangfoldige planten? Begonier forplantes fra frø eller stiklinger, hvor noen vokser primært som løvverk, mens andre for deres estetisk tiltalende blomst. Og det med rette fordi blomstene er blendende hvite, rosa, skarlagenrøde eller gule, og den ofte tørre frukten ligner en bevinget kapsel som sprekker opp for å frigjøre frø.

Det er mange varianter av Begonia, alt fra de populære Tuberous Begonias, fibrøse rottyper, for ikke å nevne de hengende Begonias, skapt for hengende kurver. Rex Begonias har større blomster, og dyrkes ofte som eksemplarer av husplanter på grunn av deres attraktive løvverk. Fortsett å lese for å oppdage mer om disse imponerende skjønnhetene som er verdsatt for sine vakre blomster:

 • Begonier liker ikke direkte sol; de trives der andre innendørs planter ofte sliter, som i lyse, indirekte lyspunkter i huset.
 • De er utmerkede potteplanter når de dyrkes i hengende kurver, verandakasser eller blandede beholdere.
 • Det er mange varianter av disse muntre plantene å velge mellom, noen kan vokse seg ganske høye, andre brede. For vedlikehold trenger du kun å beskjære overflødig vekst når det er nødvendig.
 • Forutsatt at de er beskyttet mot direkte sol, spesielt i midten av sommermånedene når temperaturene stiger, krever Begonias bare regelmessig vanning og fôring av gjødsel med høy potash, hovedsakelig om våren og sommeren.
 • Dyrk tuberøse begonier i blomsterpotter som inneholder torvfri, flerbruks kompost.

Tips: Hold pottevoksne, knollformede Begonias godt hydrert, og hvis du ikke har en høy-potash-kompost, kan du legge til en gjødselkapsel med langsom frigjøring i komposten for å holde planten næret i vekstperioden. 

Edderkopp-plante

Edderkopp planten er en av de enkleste potteplanter å dyrke. I tillegg kan anlegget tilpasses til et bredt spekter av forhold. Den lider av svært få problemer.

Edderkopp planten får navn på grunn av edderkopp lignende planter som dingler ned fra moderplanten, som ser ut som edderkopper på et nett. Planten har forskjellige varianter, inkludert grønne og varierte typer. Edderkopp planten er relativt lett å ta vare på, noe som gjør den mer egnet for nybegynnere.

 • Edderkopp planter krever godt drenert leirjord eller potteblanding. Gjødsel kan tilsettes jorda for å gi plantene mer næringsstoffer.
 • Edderkopp planter trenger ikke mye fuktighet. De skal bare vannes når de er tørre. De skal ikke være for fuktige der røttene sitter. Dette kan føre til rot-råte, en tilstand der plantens røtter råtner.
 • Edderkopp planter klarer seg også best med vann som inneholder mindre fluor. For mye fluor i vann fører til saltoppbygging i jorden. Dette fører til bruning av bladspissene. Heldigvis er denne bruningen ikke skadelig for planten. Overflødige salter i jorden kan skylles ut ved periodisk utvasking av planter gjennom grundig vanning.
 • Når det gjelder lyskrav, trives plantene i sterkt og indirekte lys. I veldig sterkt direkte sollys har bladene en tendens til å svi seg. Eventuelle lysforhold som strekker seg fra halvskygge til delvis direkte sol, vil være utmerket for plantene.
 • Den beste temperaturen for edderkopp planter er mellom 13 og 18 grader Celsius. Plantene tåler kjøligere temperaturer. Imidlertid bør temperaturene ikke falle for mye.
 • For best vekst bør edderkopp planter av og til beskjæres. Edderkopp planter er fantastiske stueplanter, spesielt når de dyrkes under perfekte forhold. 

Drue eføy-plante

Drue eføy planter tilhører en stor gruppe av vin planter i Cissus arten. Det finnes forskjellige varianter av drue eføy vinstokker dyrket innendørs.

Plantene er ikke utfordrende å vokse innendørs. Vinplantene klatrer lett på den støtte de får, i motsetning til andre klatrende plantearter. Drue eføy er ikke en populær innendørs plante, selv om den er egnet for dyrking innendørs.

Drue eføy planter vil vanligvis vokse i lite lys. De tilpasser seg svakt lys og trives når de plasseres i et vindu som vender mot øst. Plantene krever også varme temperaturer og høy luftfuktighet. Eksponering for for mye kald eller tørr luft får bladene til å falle.

 • Plantene vokser best i en godt drenert pottejord blanding. Flytende gjødsel kan tilsettes blandingen for å gi mer næringsstoffer og forbedre plantens vekst. Drue eføy planter krever akkurat tilstrekkelig nok vann. På den ene siden kan overvanning føre til rot-råte, men for lite vanning kan også forårsake skade på planten.
 • Tegn på overvanning er bruning og krølling av bladene. Mister den bladene indikerer det undervanning. Disse forholdene kan lett utbedres når de oppdages i tide og utbedrer tiltak som for eksempel økende vanning eller omvendt.
 • Drue eføy planter kan vellykket dyrkes innendørs, spesielt når de dyrkes som hengende eller etterfølgende planter der støtte ikke er nødvendig. Beskjæring av og til er bra for å opprettholde størrelsen og formen på planten på den tillatte plassen.
 • En bekymring for drue eføy planter er at de er utsatt for edderkopp midd og insekter. Derfor bør de plasseres i områder som er fri for dem. I slike tilfeller er det bedre å bruke hagebruks olje i stedet for plantevernmidler for å behandle planten. 

Ti Plant, Cordyline Minalis

Ti-planten er en innfødt plante i Øst-Asia, Australia og Stillehavsøyene.

Planten kommer i forskjellige farger, som grønn, rød, lilla, rødbrun, rosa, oransje, gul og hvit. De kan plantes enten innendørs eller utendørs under de rette forholdene.

Ti planter trives i temperaturer fra 18 til 35 grader c. Kjøligere temperaturer kan skade planten. Planter tåler mye varme, men kan ikke overleve i tørkeforhold.

Ti planter trenger indirekte eller filtrert sollys for god vekst. De bør plasseres i områder der de utsettes for lys en hel dag. Imidlertid er det nødvendig med forsiktighet siden for mye direkte sollys kan svi bladene.

 • Ti planter foretrekker sure, fruktbare og godt drenerte, sandete eller leirete jordarter. Godt drenert jord bidrar til å kvitte seg med overflødig vann. Overflødig vann får røttene og stammen til å råtne, noe som gjør planten utsatt for bladflekker.
 • En gjødsel med langsom frigjøring rik på nitrogen, fosfor og kalium kan tilsettes for å berike jorden.
 • Vanning av ti planter bør gjøres dypt på jordnivå for å holde løvet tørt. I tillegg bør vanning gjøres regelmessig. I løpet av høsten og vinteren bør vanning gjøres sparsomt. Plantene skal ikke få sitte i vann, da dette gjør dem sårbare for soppsykdommer.
 • Ti planter er utsatt for skadedyr og soppsykdommer. For å forhindre slike tilfeller, bør løvet tørkes regelmessig med en ren, fuktig klut. Visnet eller gulnet løvverk er en indikator på skadedyr eller sykdom.
 • En viktig ting å være forsiktig med, når det gjelder disse plantene er at de er giftige for katter og hunder, og derfor er de kanskje ikke veldig passende for de med kjæledyr.
 • Samlet sett er ti planter vakre og sies å ha mystiske krefter, ofte referert til som “lykke planter”.  

Sago Palme

I motsetning til hva navnet kan tilsi, er ikke Sago palmer egentlige palmer. I stedet er de tropiske planter som vokser fra en stamme. Sago palmer dyrkes som utendørs planter i varmere klima mens de kan være innendørs planter i kjøligere temperaturer. Sago palmer er unike fra andre planter ved at de vokser ekstremt sakte.

Selv om det ikke er vanskelig å dyrke og vedlikeholde sago palmer, krever de spesifikke vekstforhold. 

 • Når det gjelder lyskrav, trives Sago palmer i sterkt, indirekte lys. Direkte sollys får løvet til å visne og brenne. På den annen side fører for mye skygge til en usunn plante.
 • Sago-palmer trenger godt drenert jord som sandjord som er rik på organisk materiale. I tillegg vil alt i mellom litt sur jord til nøytral jord gjøre godt for planten. Flytende gjødsel kan tilsettes jorden hver måned for å berike jorden.
 • Disse plantene er noe tørke tolerante. Likevel foretrekker de moderat jordfuktighet. Vanning skal bare gjøres når jorden føles tørr. Sago palmer er veldig følsomme for overvanning og dårlig drenert jord. Overvanning kan føre til rotråte og føre til at planten dør. Vanning om vinteren bør gjøres sparsomt siden planten ikke vokser aktivt.
 • Når det gjelder temperatur og fuktighet nyter Sago palmer varme og fuktige forhold. Temperaturer under minus 6 grader kan drepe planten. Plantene skal beskyttes mot trekk og luftstrøm fra varme- og klimaanlegg. Dette er fordi ventilasjonene kan forårsake ekstreme temperatursvingninger, noe som kan skade planten.
 • Forsiktighet er nødvendig når du dyrker sago palmer. Planten er giftig for mennesker og dyr ved inntak, spesielt frøene. Sago palmens toksisitet, selv i små mengder, kan forårsake død i alvorlige tilfeller. Umiddelbar legehjelp er avgjørende etter mistenkelig inntak av planten. 

Vil du les litt om fordelene med Arekapalme? Trykk på bilde.

Dumb Cane

Dumb cane planter blir kalt “dumme stokker” fordi tygging av planten kan føre til hevelse i tungen. Disse plantene kommer i en rekke kombinasjoner av grønt, krem ​​og hvit. Dumb cane er en stokk plante som kan dyrkes innendørs. De beste resultatene oppnås med riktig belysning, fuktighet og vanning.

 • Stokk planten trives under skyggefulle forhold og indirekte lys. Dette gjør planten til et populært valg for innendørs planter. Om vinteren skal plantene utsettes for sterkt lys. Totalt sett bør planten utsettes for indirekte lys i vekstsesongen og periodevis roteres for å sikre at alle sider av planten blir utsatt for lyset for balansert vekst.
 • Stokk planten krever fruktbar og godt drenert pottejord. Jorda skal være godt drenert for å unngå å skade røttene. Dumb cane skal aldri stå i fuktig jord. Godt balansert gjødsel kan tilsettes jorden for god vekst av planten.
 • Planten krever akkurat nok fuktighet. I likhet med andre potteplanter er disse utsatt for overvanning. Vanning skal bare gjøres når to centimeter av pottejorden føles tørr ut. Overvanning vil mest sannsynlig føre til rot råte.
 • Varme temperaturer fra 18 til 23 grader c. er ideelle for planten. Kjøligere temperaturer under 15 grader kan føre til at planten mister bladene. I tillegg kan eksponering for kaldt trekk ha samme effekt. Dumb cane klarer seg best ved høy luftfuktighet, som kan skaffes ved å plassere potten på et brett med småstein som hele tiden holdes vått.
 • Å dyrke disse som potteplanter krever stor forsiktighet på grunn av deres toksisitet. Plantens blader inneholder kalsium oksalat krystaller som kan forårsake alvorlig forbrenning av vev eksternt eller internt. Man må bruke hansker når hendene kan bli utsatt for saften fra planten. Dumb cane er best for erfarne gartnere som har ferdighetene til å hjelpe dem å blomstre mens de fremdeles beskytter seg selv.

Dracaenas-plante

Denne livlige planten kommer i et bredt spekter av størrelser, men den består også av rundt 100 arter av trær og saftige busker, de fleste med trelignende former, og små løvverk. D. fragrans og D. Deremensis er de to viktigste artene av dracaena, og begge er kjent for å nå imponerende 1,8 – 6 meter i høyden, og dermed gjøre dem ideelle for plasser utendørs.

 Du kan også nyte de flotte, mørkegrønne bladene, farget med en rød kant, i store potter, innendørs. Nytt løvverk vil begynne å spire i løpet av få uker etter forplantning; Derfor anbefales det å beskjære denne planten i vintermånedene eller når den vokser aktivt om våren og sommeren for å holde planten under kontroll. Her er noen av funksjonene:

 • Dracaenas planter er hjemmehørende i tropiske land; derfor trenger de varme temperaturer.
 • De er relativt skadedyr frie. Muggsopp kan imidlertid være til sjenanse hvis de plantes i jord som inneholder bark eller kompost.
 • De er kjent for å være giftige for kjæledyr; Derfor, hvis dette er en bekymring, bør du ha de utenfor rekkevidde for dyr og små barn.
 • Plant dracaenas i pottejord av god kvalitet og plasser dem på et sted som er borte fra direkte sol som kan brenne de vakre bladene dere
 • Tørk dracaenaen din regelmessig eller ha den på toppen av småstein i et fat for å hindre røttene i å berøre vannet for å forhindre rotråte.
 • Selv om de blir ansett som giftige for våre hårete følgesvenner, er dracaena ifølge NASA-forskning naturens beste luftrensere innendørs, de inneholder luftforurensende stoffer som karbondioksid, formaldehyd, benzen og trikloretylen. 

Rubber plant/Gummiplante

Vitenskapelig kjent som Ficus elastica eller «Para Rubber Tree» og «Sharinga Tree, oppdaget av urfolk i Amazonas, Sør-Amerika – Brasil, Ecuador, Colombia, Perú og Bolivia. Det som er fascinerende med disse trærne er at de en gang var favorittene til dronning Victoria (i Sørøst-Asia) og ble høstet for sin latex rike saft.

 • Som en husplante gjør gummiplanter mer enn å smykke et hjem, takket være de visuelt slående store, blanke bladene, hjelper de med å rense luften i hjemmet ditt.
 • De kan skyte opp til 10 meter høye på bare noen få år, men du kan fortsatt nyte dverg planter som F. elastica ‘Decora i små rom med litt beskjæring her og der, inkludert spesielle formeringsteknikker.
 • Hold potte blandingen litt fuktig og velg et godt opplyst sted innendørs som er ute av direkte sollys – for mye sol vil svi bladene.
 • Vann av og til, men sørg for at planten blir tørr mellom vanningene.
 • På grunn av de brede bladene har gummiplanter en tendens til å samle støv, så tørk dem forsiktig med en fuktig klut
 • Klipp av stammespissene for å holde planten i en håndterbar størrelse – vær forsiktig med den hvite saften; den er kjent for å forårsake hudirritasjon.

Merk; Når du tar en plante innendørs for første gang, kan bladene visne, falle av, til og med utvikle rotråte. Det skyldes «sjokk» etter plutselige temperaturendringer. Det anbefales å undersøke en plante før du kjøper den for å få vite alt om fordeler og ulemper. Du bør også la den slå seg til ro i en uke eller så før du potter om.

Fiddle Leaf Fig Plant

Det er lett å se hvorfor gartnere forelsker seg i fikenblad planten. De strålende, frodige, grønne bladene er visuelt imponerende å se på, pluss at denne ettertraktede innendørsplanten gjør en ganske god jobb med å sprite opp ethvert innendørs rom. Det er viktig å nevne at selv om den gir et dristig stiluttrykk i ethvert hjem eller kontor, reagerer denne tropiske regnskogen ikke så godt som en innendørs plante, så den krever litt ekstra TLC og oppmerksomhet for å holde seg blomstrende .

 Feleblad fiken planten er en raskt voksende plante. Og selv om de kan vokse litt tregere, til og med holde seg relativt kortere når det dyrkes innendørs, kan noen varianter nå en høyde på opptil 12 meter. Her er noen fakta om feleblad fiken planten:

 • Fordi en feleblad fiken plantes naturlige habitat er en regnskog, må du gjenskape et slikt miljø. Anlegget foretrekker mellom 6-8 timer med filtrert lys (ideelt fra sørlige og vestvendte vinduer) vekk fra direkte sollys.
 • Bruk en gardin for å hindre fikenbladene i å bli solbrent og rotere planten (omtrent en kvart omdreining) når du vanner den.
 • Den er innfødt i lavlandet i Sentral- og Vest-Afrika og Afrika.
 • Den produserer fiken når den er i sitt naturlige habitat og stopper når den blir transplantert som en innendørs plante.
 • Du kan etterligne et tropisk miljø ved å ha en luftfuktighet på mellom 30-65% ved planten. Alternativt kan du få en luftfukter; Hvis ikke, spray vann lett på bladene en gang i uken for å gi mer fuktighet.
 • Hvis et fikenblad tre vokser ut av sin potte, flytt den til et lunt sted utendørs.
 • Sunne fikenblad-planterøtter er hvite og harde og indikerer at du følger de riktige vanningsplanene – hver 10. dag. 

Prayer plant

Også kjent som «The Praying Hands», får bønneplanten dette navnet fordi bladene vender oppover om kvelden, tilsynelatende i bønn for vesper. Maranta leuconeura er en del av 50 forskjellige kjente arter av den botaniske Maranta-familien og innfødt i tropene i den nye verden. Selv om den kan plantes innendørs og utendørs i tempererte regioner, er bønneplanten en lavtvoksende, eviggrønn plante opprinnelig fra de tropiske regnskogene i Brasil, Vestindia, til Sentral- og Sør-Amerika.

Bønneplanten sprer seg vegetativt med jordstengler (horisontale underjordiske stengler) som hjelper foreldre-planten å overleve en årlig ugunstig sesong under jorden og lagrer proteiner og stivelse som mater planten.

Bønneplanter er kjent for sitt fargerike løvverk som tilbyr en fantastisk kombinasjon av forskjellige fargetoner. Hvis du ser nøye på planten når den vokser, vil du legge merke til at brune flekker på begge sider av bladet, skifter til slående smaragdgrønn og til slutt til en mosegrønn farge når planten modnes. Her er flere fakta, funksjoner og tips:

 • En bønneplantes rot har medisinske fordeler, alt fra å være betennelsesdempende og antimikrobiell, inneholder antioksidanter og er antiviral.
 • Direkte sollys må den ikke utsettes for, ettersom det kan brenne og drepe bladene til planten. Forutsatt at den får tilstrekkelig luftstrøm, er dette anlegget generelt tolerant for områder med svakt lys og vil trives i indirekte sollys.
 • Hold jorden godt drenert og jevnt fuktig, men ikke så mye at røttene blir fuktige, og for å forbedre drenering, bør du vurdere å legge grus i bunnen av en potte med dreneringshull. Det er også kjent at bønneplanter går i dvale i tørre, kalde vintermåneder, så reduser vanningen da.

Merk; En av to ting skjer hvis du merker at bladene på bønneplanten din krøller seg opp eller blir gule – enten bruker du klorert vann fra springen eller planter det i direkte sollys. Det er best å bruke filtrert vann for å redusere dette. 

Peperomia-planten

Har du hørt om en plante som heter babygummi plante? Hva med vannmelon-peperomia, eller kanskje radiatorplanter, og hva med regnbue-peperomia eller Peperomia Jayde? Hvis du har det, er du absolutt kjent med de mange fantastiske variantene av peperomia-planten. Denne planten tilhører Piperaceae eller Pepper-familien på nesten 1000 arter, og trives best når den kan henge ned fra kurver.

Peperomia-planten finnes i tropiske regioner i Sør-Amerika, Afrika, Mexico og Vestindia.

Peperomia går som sagt også under navnet «Radiator Plant», som ble laget av et kjent hagebruk kjent som Liberty Hyde Bailey, som ga den navnet fordi nesten alle arter av slekten nyter varm luft og lys. Blant de enkleste artene å dyrke finner du Blunt Leaved Radiator Plant, også kjent som babygummi-tre, innfødt i Mexico og Karibia, den har blanke runde blader og produserer en kort busk. Her er litt mer info:

 • Peperomia har generelt et lite rotsystem, som gjør den dermed perfekt som innendørs potteplante.
 • Den beste jordblandingen er 50% torvmose og 50% perlitt, blandet med fin grus i jorden for å hjelpe plantens røtter å få sårt tiltrengt luftstrømninger.
 • Mange peperomia-varianter gjør det veldig bra utendørs; Unngå imidlertid å plassere innendørs peperomia i ekstremt solrike eller mørke områder.

Tips; Mens de fleste kommersielt dyrkede varianter trives i fuktighet, må du holde temperaturen varm. Vann peperomia fra røttene, sørg for at plantens jord er tørr før du vanner den igjen for å forhindre rotråte. 

Staghorn Plante

Staghorn planter også referert til som staghorn bregner, har et uvanlig navn fordi de ligner på gevirer. De er saktevoksende planter, men de blir ganske store når de modnes. En gang ansett som vanskelig å dyrke, men idag har staghorn planter blitt populære å dyrke.

Staghorn bregner foretrekker områder med jevnt skyggelagt lys. De kan takle mer sollys, men direkte sollys kan lett svi ut bladene.

 • Den tradisjonelle potte blandingen er ideell for dyrking av staghorn bregner. Imidlertid, når de utvikler seg mot modenhet, bør de plantes om, siden de naturlig vokser på sidene av trær av andre planter i naturen.
 • Omplanting vil kreve en blanding av kompost, mose og organisk materiale. Når det gjelder gjødselbehov, vil staghorn bregner sette pris på en godt balansert vannløselig gjødsel. Dette er spesielt om sommeren når plantene opplever aktiv vekst.
 • Staghorn bregner krever riktig og jevn vanning for å trives. Jorden skal få tørke mellom vanning. Vanningen bør reduseres om vinteren. Plantene tåler dårlig overvanning, da blir bladene brune. Mangel på tilstrekkelig vanning gir også brune blader.
 • Staghorn Planten elsker fuktighet når den vokser. Eldre staghorn bregner tåler frysetemperaturer i korte perioder. Imidlertid trives de best i varme og fuktige forhold. Temperaturer fra 10 grader til 37 grader celsius er perfekt. For å øke fuktigheten rundt plantene, bør de plasseres i mer naturlige, fuktige områder rundt hjemmet, for eksempel på badet eller kjøkkenet. Alternativt kan man bruke en luftfukter.

Staghorn planter er iøynefallende på grunn av skjønnheten sin  og den uvanlige måten de dyrkes på. De kan lett forplantes til mindre planter og potter individuelt. De er et flott syn i  hjemmet.

Piggyback Plant

Piggyback-planten er en uvanlig plante med et uvanlig navn. Den har en unik vekst-syklus der nye blader spirer direkte fra midten av de store modne bladene. Den har et tydelig frodig løvverk.

Dyrking av piggyback-planter som potteplanter krever optimale forhold som det kan være vanskelig å mestre. Likevel, i et kjølig, fuktig rom med tilstrekkelig lys, vil plantene gjøre det bra.

 • Piggyback planter trives i indirekte lys eller delvis skygge. Den intense varmen fra direkte sollys kan drepe planten. På den annen side forårsaker mangel på lys løse planter med hengende stengler.
 • Piggyback-planter skal dyrkes i en løs og godt drenerende jordblanding som holder på fuktigheten godt. God drenering er en nødvendighet for piggyback-planter. Derfor skal potten ha store hull i bunnen. En flytende gjødsel med kontrollert frigjøring kan tilsettes jorden hver måned, spesielt i vekstsesongen, for å berike jorden og gi mer næringsstoffer.
 • Piggyback planter trenger fuktighet hele året. Jorda skal holdes fuktig og aldri få tørke helt ut. I varmere klima er det viktig å tåke planten av og til.
 • Piggyback planter vil trives med høy luftfuktighet, men vil ikke gjøre det bra i intens varme og tørr luft. De bør plasseres i fuktige områder som kjøkken eller bad. De beste temperaturene for disse plantene er temperaturer fra 10 grader til 23 grader celsius.

Piggyback planter ser fantastiske ut i hengende kurver, med bladene som faller i en vakker iøynefallende kaskade. Piggyback-planter trives under forhold som er litt forskjellige fra andre husplanter. Dessverre lever piggyback-planter ikke lenger enn to år, selv når de er godt vedlikeholdt. 

Schefflera

Schefflera planter gir gode tropiske potteplanter. Schefflera-planten består av to arter. Disse artene er flotte som innendørs planter og kan tas utendørs i varmere måneder. Schefflera-planter er raskt voksende planter, spesielt når de dyrkes utendørs.

 • Schefflera-planter trenger sterkt og indirekte lys for god vekst. Hengende planter er en indikator på utilstrekkelig lys. På den annen side er direkte sollys skadelig for plantene fordi den intense solen kan brenne bladene.
 • Schefflera-planter skal plantes i rik, løs pottejord beriket med fuktig kompost. Den ideelle jorda er en godt drenert sandjord som er litt sur. Jorda må ikke bli for våt eller fuktig. Flytende gjødsel kan tilsettes jorden to ganger i uken i vekstsesongen for å gi planten mer næringsstoffer.
 •  Schefflera-planter bør vannes ukentlig i vekstsesongen. I tillegg bør bladene sprayes ofte. Vanning skal bare gjøres når jorden i potten tørker ut. Om vinteren bør vanning minimeres for å unngå overvanning. Overvanning fører til gule blader, og kan drepe planten.
 • Som en tropisk plante krever Schefflera-planten høy luftfuktighet og tropiske temperaturer over 15 grader. Lavere temperaturer kan drepe planten, den bør heller ikke utsettes for kald trekk. Planten slipper bladene i lave temperaturer og mister lett bladene. Hvis planten mister bladene, kan den reddes ved å flyttes utendørs og vannes regelmessig.
 • Innendørs Schefflera-planter er utsatt for bladlus. Bladlus kan behandles med en insektdrepende spray. Schefflera-planter inneholder uoppløselige kalsium oksalat krystaller, som forårsaker alvorlig irritasjon ved inntak for mennesker og dyr. Planten anses å være giftig.  

Boston Fern

Boston-bregne er også kjent som sverdbregne. Det er en populær bregne-art som vokser i mange tropiske deler av verden. På grunn av det minimale lysbehovet blir de ofte dyrket som en husplante. Boston bregne sitt løvverk forblir eviggrønt.

 • Boston bregner trives i sterkt og indirekte lys. Lyset må balanseres fordi for mye skygge kan forårsake sparsomt med blader, mens for mye sol kan brenne bladene. Boston bregner skal ikke utsettes for direkte sollys.
 • Disse plantene vokser best i organisk rik, godt drenert leirjord. Dårlig drenert jord kan forårsake rotråte som til slutt dreper planten. Flytende gjødsel til husplanter kan tilsettes jorden en gang i måneden. Gjødsling er ikke nødvendig om høsten og vinteren.
 • Boston bregner vokser godt i jord som til enhver tid er litt fuktig. Jorda skal imidlertid ikke være våt. Når jorden begynner å tørke ut, kan plantens løvverk tørke ut og falle av. Vanning bør reduseres om høsten og vinteren siden planten ikke vokser aktivt. Hvis bladene begynner å tørke, bør du vurdere å vanne mer.
 • Milde temperaturer mellom 18 og 23 grader er det beste for Boston bregner. Ekstrem varme eller kulde er skadelig for plantene. I tillegg krever bregner høy luftfuktighet og trives best i fuktighetsnivåer over 80%. Fuktigheten kan økes ved å sette bregnen på et brett fylt med vann og småstein og regelmessig tåke planten. Mangel på nok fuktighet forårsaker bruning av bladene.
 • Boston bregner er enkle å ta vare på som potteplanter, siden forholdene for vekst er enkle å vedlikeholde. 

Swedish Ivy

Swedish Ivy er en enkel potteplante. Den vokser godt innendørs og krever minimal innsats for å trives. Den svenske eføyen passer utmerket til å henge i kurver på grunn av de tykke kaskadene. Planten finnes i mange varianter med varierte blader. Den svenske eføy planten vokser godt på balkonger.

Svenske eføy planter krever moderat og indirekte lys gjennom hele året. Henger bladene for mye kan det indikere at planten har fått for mye lys.

 • Svenske eføy planter bør plantes i godt drenert jord. Enhver god pottejord vil fungere, men det beste valget ville være en torvmose basert potteblanding. Tilsetning av en balansert gjødsel til jorden i vekstsesongen gir mer berikelse for planten. Det er best å unngå å tilsette gjødsel i jorden om vinteren. I tillegg kan gjødsel som inneholder for mye nitrogen forhindre at planten blomstrer.
 • Planten krever fuktig jord for å overleve. I vekstsesongen bør den vannes ofte. Vanning bør minimeres om vinteren for å unngå overvanning. Det skal være en perfekt balanse mellom vanning. Dette er for å forhindre overvanning eller undervanning, som er skadelig for planten. Hengende stengler indikerer undervanning, mens bruning av bladene indikerer overvanning.
 • De ideelle temperaturene for vellykket vekst av svensk eføy er temperaturer mellom 15 og 23 grader. Temperaturer under 15 grader kan drepe planten. Gjennomsnittlig romtemperatur og fuktighet er bra for planten.
 • Den svenske eføy planten gjør det bra med regelmessig beskjæring for å hjelpe den med å utvikle nye grener. Med moderat fuktighet og gjødsel vil grenene vokse raskt.

De avrundede svenske Ivy-bladene gjør planten veldig iøynefallende. Den er ikke utsatt for skadedyr eller sykdomsproblemer.