Kategorier
Blogg

Slik lykkes du med din Monstera – Steg for steg

Monstera er veldig populære potteplanter akkurat nå, og det er lett å se hvorfor! Disse fantastiske plantene kan gjøre en virkelig forskjell i ethvert rom. Hvis du tenker på å skaffe deg en Monstera, eller hvis du allerede har en, les videre for alt du trenger å vite om stell og forplantning. Med bare litt innsats vil du ha en sunn Monstera som vil trives i årene som kommer!

Hvordan ta vare på Monsteraen din?

Min Monstera får ny jord.

Hvorfor blir bladene gule?

Hvorfor drypper det fra bladene?

Hvis du har en Monstera-plante, så vet du at de kan bli ganske store. Til slutt må Monsteraen din ompottes i en større beholder. I dette blogginnlegget vil vi lede deg gjennom trinnene for hvordan du gjør det trygt og vellykket. Vi vil også vise deg hvordan du tar stiklinger fra din Monstera slik at du kan formere nye planter!

Hvordan ta vare på Monsteraen din?

Monstera er nydelige, lettstelte potteplanter som kan gjøre en stor uttalelse i alle rom. Selv om de kan bli ganske store, er det relativt lite vedlikehold når det gjelder potteplanter. Monstera klarer seg godt i sterkt, indirekte lys og bør få tørke litt ut mellom vanning.

Hvorfor blir bladene gule og hvorfor drypper det fra bladene?

Hvis du ser at bladene begynner å gulne eller dryppe vann, kan det være et tegn på at du vanner Monstera for mye. Men også de store bladene tar opp fuktighet i rommet, så om morgenen kan du se mange dråper som henger fra bladene. Dette er normalt, planten tar bare opp fuktigheten i rommet. Hvis du ser blader som gulner eller visner, sørg for å sjekke jorda før du vanner, da det kan være på tide å ompotte i frisk jord.

Forplant din Monstera

Monstera formeres vanligvis ved å ta stiklinger fra en eksisterende plante, men de kan også dyrkes fra frø. Hvis du ønsker å forplante Monstera ved å ta stiklinger, vent til planten vokser aktivt om våren eller sommeren. Klipp en stilk som har minst to blader på seg, og sørg for å kutte rett under en node (punktet på stilken der bladene vokser).

Stiklinger er en fin måte å forplante Monstera på

En måte er å potte stiklingen i godt drenerende jord og holde den fuktig til ny vekst dukker opp. Men mitt beste alternativ er å sette stilken i en klar glassvase med vann. Skift vannet med noen få dagers mellomrom og vent til nye røtter dannes. Om noen uker vil du se noen nye røtter komme ut fra stilken. Jeg pleier å gjøre det slik. Når du ser noen fine nye røtter kan du sette din nye Baby Monstera i en potte med jord. Hold jorden fuktig i begynnelsen, men ikke vann for mye.

Plante om din Monstera

Hvis du skal ompotte din Monstera, velg en potte som bare er én størrelse større enn den nåværende potten. Monsteras foretrekker å være litt pottebundne, så du vil ikke bli for stor med den nye potten. Fjern forsiktig din Monstera fra den nåværende potten og sjekk røttene. Hvis de er tett bundet eller rundt rotklumpen, løsne dem litt før du planter om. Sørg for å bruke en godt drenerende potteblanding og vann Monsteraen din grundig etter ompotting.

Min Monstera får ny jord

Monstera er relativt tilgivende når det kommer til hvilken type jord de vokser i, men de foretrekker en godt drenerende potteblanding. Du kan bruke en standard potteblanding eller lage din egen ved å blande like deler perlitt, torvmose og sand.

Når skal du ompotte Monstera?

Ompotting er vanligvis bare nødvendig hvert ett til annet år, avhengig av størrelsen på planten din og størrelsen på potten. Hvis du legger merke til at Monsteraen din vokser ut av den nåværende potten eller at røttene begynner å sirkle rundt rotklumpen, er det på tide med en ny potte!

Den beste tiden å ompotte din Monstera er tidlig på våren før ny vekst dukker opp. Dette vil gi planten din tid til å tilpasse seg den nye potten og jorda før vekstsesongen starter.

Ulike typer Monstera

Monstera adansonii – Også kjent som den sveitsiske osteplanten, er dette en mindre variant av Monstera som bare blir omtrent tre fot høy. Den har ovale blader med dype spalter og hull.

Monstera deliciosa – Dette er den vanligste typen Monstera og den som oftest er til salgs i butikker. Den kan bli ganske stor, med blader som kan bli opptil to fot lange!

Monstera obliqua – En sjeldnere variant av Monstera, denne er hjemmehørende i Colombia. Den har smale, avlange blader med små hull gjennomgående. Uansett hvilken type Monstera du har, er de alle relativt enkle å ta vare på og utgjør et vakkert tillegg til ethvert innendørsrom!
Monstera variegata

– Dette er en Monstera som har blader med gule og grønne striper. Det er litt vanskeligere å ta vare på enn andre Monsteras, men det er definitivt verdt det for det vakre løvet!

Hvordan få større blader på din Monstera

Monsteras er kjent for sine store, vakre blader, men noen ganger kan du legge merke til at plantens blader er mindre enn de burde være. Dette kan skyldes en rekke faktorer, inkludert for mye eller for lite vann, dårlig drenering eller utilstrekkelige næringsstoffer. Hvis du ønsker å få større blader på din Monstera, sørg for at du vanner den regelmessig og gjødsler den med en balansert gjødsel i vekstsesongen. Du kan også prøve å flytte planten til et lysere sted, siden Monsteras trenger sterkt indirekte lys for å trives. Med litt tålmodighet og omsorg bør du begynne å se større blader på din Monstera på kort tid!

Hvor ofte bør jeg vanne Monsteraen min?

Vanning er sannsynligvis den viktigste delen av Monstera-pleie. Disse plantene liker å ha jorden jevnt fuktig, men ikke fuktig. Vann Monsteraen din omtrent en gang i uken, eller når den øverste tomme eller to av jorda er tørr. Sørg for å sjekke dreneringen av potten din før du vanner, da Monsteras ikke tåler å sitte i våt jord. Hvis du merker at bladene på planten din henger, er det en indikasjon på at den trenger vann.

Jeg håper du likte dette blogginnlegget om ompotting og klipping av en Monstera. Hvis du har spørsmål eller egne tips, vennligst legg dem igjen i kommentarene nedenfor!

God Monstera-ing!

Vil du lese om Retro og Vintage shopping? Trykk her.