Kategorier
Interiør og design

Inspirasjon, interiør og ideer i nordisk design

Interiør og dekorasjon i hjemmet – nøkkelen til hjemmelykke

Det å dekorere og møblere hjemme er intet nytt. Gjennom tidene har denne trenden vokst frem som en egen kunst. Kunsten å skape sin egen versjon av “det perfekte hjem”. For definisjonen på “perfekt” varierer stort blant befolkningen. Mens noen elsker farger av regnbuen, går andre til de naturlige jordfargene for inspirasjon. Begrensningene blir mindre, og interessen pulserer gjennom befolkningen. Men hva skal til for å mestre dekorasjon og interiør til hjemmet på egenhånd? I denne bloggen skal vi forsøke å gi deg inspirasjon til å finne ut av det.

Finn ditt utgangspunkt

Å skulle begynne å bli bevisst på husets interiør, kan være utfordrende. Om man i tillegg ikke er spesielt interessert i dette fra naturens side, kan det bli veldig slitsomt. Et godt tips her er å finne seg et utgangspunkt, en kjerne. Dette kan være alt fra et bilde, et fargepalett, en stil eller en gjenstand. For mange gjør dette prosessen enklere. Ved å for eksempel bruke en gjenstand til utgangspunkt, for eksempel en vase, kan man herfra finne inspirasjon til mønster, farger og former til møblene. 

Noen viktige punkter

  • Hvem bor i boligen, hvor mye er du hjemme?
  • Farger er viktig i en bolig, og bør være ditt utgangspunkt. Farger kan forsterke eller dempe en interiørstil.
  • Bland sammen gammelt og nytt, og finn dine favoritter som gir rommet akkurat din stil, gå på loppemarked og i bruktbutikker for å finne et kupp, som gjør ditt hjem originalt.
  • Størrelsen på boligen gir også utfordringer til innredning, det er viktig å ta en titt på romløsninger, hva funker best hos deg for å utnytte plassen best mulig.


En udødelig trend er å lage hjemmet til en lun sone, der man finner ro og henter ny energi. Stikkordene er naturmaterialer som tre, ull, kurv, lin og saueskinn. 

Hent inspirasjon fra naturen.

Modern retro

Et eksempel på en stil som blir mer og mer populær, er en stil kalt “modern retro”. Ved å kombinere det gode gamle, med det praktiske nye, er resultatet en modernisert versjon av fortidens goder, som svært mange får stor glede av. For deg som har arvet eldre eiendeler, kan dette være den perfekte løsning på å gi nytt liv til oldemors gamle sovestol. Vi lever jo i et samfunn hvor forbruket må ned, men samtidig er dekorasjon og interiør viktig, og dette er en praktisk løsning både økonomisk, og psykologisk (for samvittighetens skyld). Bruk det du allerede har til å skape noe nytt! 

Er du født på 70-tallet, 80-tallet eller 90-tallet? Hvis ja, så er du sannsynligvis klar over hvordan trenden så ut i disse tider. For eksempel kan man tenke igjennom hva skjedde egentlig i løpet av 70-tallet? Forskjellige hendelser som kvinners frigjøring, atom vitenskap, fokus på miljø og ikke minst musikk, satte sitt preg på 70-tallet. Det var en fargeeksplosjonen på 70-tallet, hvor interiøret var preget av mønster og sterke farger.

Modern retro design henter inspirasjon fra 70-, 80- og 90-tallet, og lager nye ting med et hint av fordums tid. Moderne møter nostalgisk, det er moro og fargerikt, og genererer positivitet og glede i hjemmet. 

Nordisk design: møbler

Sov godt, sitt godt, lev godt

Møbler er noe de aller fleste av oss har i hjemmet vårt. De er overalt, og kan være alt fra super praktiske til bare simpelthen fine. De siste årene har design og interiør-kjeder vokst voldsomt, og behovet, etterspørselen og fokuset på møbler har vokst parallelt. Stort utvalg har gjort møbelhandel spennende, men også vanskeligere for mange, det blir for mye å velge i, for vanskelig å finne hva man selv vil ha. La oss dypdykke i en av stilene du kan velge mellom, nemlig nordisk design.

Hva er nordisk design? 

Nordisk design er en ny slags interiørkode. Den har visse trekk som gir et design perfekt tilpasset for våre hjem her i Norge. Det nordiske designet er preget av treverk, da det henter mye inspirasjon fra naturen her i norden. Dette skaper en sammenheng mellom den stolte natur vi bor i, og innsiden av vårt eget hjem. Nordisk design er enkelt og harmonisk. Det enkle er ofte det beste, og ved at designet ikke er for kompleks og voldsomt, oppnår man en følelse av nettopp harmoni. Dus naturskapt lykke, simpelhet og de gode mørke fargene i kontrast med naturlig lys og renhet i hvitt og beige. Om du er av de som søker ro fra en travel hverdag av stress, er nordisk design perfekt. 

Merker og produkter

Innen nordisk design finnes det flere merker som preger stilen. Under finner du en oversikt over noen av dem. 

En rekke merker med Nordisk Design

Skandinavisk design og interiør

Gammelt, moderne og tidløst

Skandinavisk design er ikke et nytt begrep. Denne betegnelsen oppstod allerede i 1950-årene. Den beskriver datidens stil og kunst som var godt inspirert av det vi kaller funksjonalismen. Men med en noe snillere linjeføring forbindes dette med en typisk nordisk livsstil og arbeidsmetodene vi benytter oss av her oppe i nord. Denne perioden skapte en anerkjennelse av nordisk design på et internasjonalt nivå, som vi i dag får nytte av.

Hva er skandinavisk design og interiør, egentlig?

Skandinavisk design og interiør er først og fremst en harmonisk stil. Den blir ofte beskrevet som en stil med naturlige farger, mer lyse og beskjedne med lerret fra småbruk eller mykt naturfargede skinn.

Denne stilen sies også å være inspirert av det som kalles “det nye hverdagslivet”. I den forstand at stilen inneholder lyse, myke og lette elementer. I tillegg er denne stilen en rimeligere form for innredning av hjem. Dette lages ved bruk av rimeligere, typisk skandinaviske materialer, slik at det produseres flotte hverdagsvarer til en overkommelig pris for mange. 

Hvorfor velge dette?

Det er flere fordeler ved å benytte seg av det skandinaviske interiør og design. En av dem er at stilen er inspirert av norsk natur, ting som er viktig for det nordiske folk, nettopp naturen og ro og kontrast, slik oppnår man en trygg aroma i hjemmet. Det vil for veldig mange oppleves som hjemmekoselig. Duse farger av naturskapt lykke, simpelhet, og de gode mørke fargene i kontrast med naturlig lys og renhet i hvitt og beige. Om du er av de som søker ro fra en travel hverdag, er skandinavisk design og interiør perfekt for deg. 

Nordisk interiør er interiørelementer som er laget med utgangspunkt i nordisk natur. Dette er en slags interiørkode som med visse trekk som gir et design perfekt tilpasset for våre hjem her i Norden. Det er preget av treverk, og den spiller på det enkle. Fargene er mer forsiktige for å skape en naturlig atmosfære uten kunstighet. Fargekartet går fra de helt lyse i form av hvit, beige og mosegrønn, til de mørkere brune, blå og sort. Dette er med på å gi de nordiske hjem kontraster som skaper tydelighet og utstråler selvsikkerhet. 

Nordisk design: Stolen

Den som sitter godt, har det godt 

Vårt hjem, vår oase, vår mulighet til å endelig få slappe helt av. For å kunne slappe av er det viktig å føle seg komfortabel i sine omstendigheter, og finne sin stil. Dette vil skape en slags oase som både føles hjemmekoselig, praktisk og ikke minst avslappende. Her kan nordisk design være nøkkelen, og en klar folkefavoritt brukt i hundrevis av år, er nemlig stolen. 

Den er langt fra ukjent. En stol er et møbel beregnet for én person å sitte på, deg. Den er enkel å flytte rundt og kan ha “armer”, ryggstøtte og benstøtte. Utformingen av de forskjellige stoltypene varierer etter bruksområde, plassering, stil og mote. En personlig favoritt innen stol-verden må definitivt bli en som er inspirert av nordisk design. 

Det perfekte tilskudd 

Utformingen av nordisk design på en stol kan være varierende. De kan være lyse, mørke, fletta og spikret. De kan være enkle eller mer detaljerte, store eller små. De kan være det du ønsker den skal være. De er komfortable, flotte og laget med kjærlighet. Nordisk design stoler er av høy kvalitet, og kan være kilden til din nye avslapning. Den som sitter godt, har det godt. Stoler, bord, speil og annet er med på å gjøre det ekstra deilig å være hjemme, gjerne med et saueskinn oppi. Stolen er det perfekte tilskudd til ethvert rom, ethvert hjem og ethvert hjerte. 

Funksjonalismen kom til Skandinavia etter 1930. Det ble da laget funksjonelle møbler, og tre var det viktigste materialet. Nye teknikker gjorde det mulig å bøye treverket når møblene ble utformet. Fra 1950 til 1970 ble nordisk design, også kalt skandinavisk design, for alvor kjent internasjonalt. Designerne skilte seg ut ved at de videreførte det funksjonelle fra funksjonalismen, men tok i bruk tradisjonelle håndverksteknikker i tillegg til å bruke naturmaterialer, som 

  • tre
  • lin
  • ull osv

Etterhvert ble også stål og plast mye brukt, da dette var en billigere måte å produsere møbler på. Det gjorde også sitt til at stadig flere kunne kjøpe designmøbler, da det kom rimeligere varianter på markedet.

Om du selv ønsker et eget hjem preget av nordisk design og interiør, anbefaler vi deg å starte med de mer enkle gjenstandene også, og her kan tørkede blomster være den perfekte prøvekanin. Finn ditt skandinaviske design og interiør i dag!  

Lykkeblomster 

Naturen kan være en evig kilde innen inspirasjon og dekor. Tørkede blomster, også kalt lykkeblomster, passer perfekt innen nordisk design. De tørkede blomstene er duse, enkle og mer bærekraftige. Det kan anses som en noe mer sær og poetisk utredning av den botaniske trenden. De kan plasseres i vase, henges på vegg, avgir lite lukt og er svært enkle å vedlikeholde. 

Hvor får jeg tak i nordisk interiør?

Nordisk interiør blir mer og mer sentralt og ettertraktet for tiden som går. Vi er på vei inn i en æra hvor det naturlige og stresslindring er i fokus, og nordisk interiør sklir dermed rett inn – men da dukker spørsmålet opp, hvor får du tak i dette? Svaret er flere steder.

Nordisk interiør, kronjuvelen av dagens interiør

Hva er vel bedre i nordiske hjem enn å bringe en liten del av den flotte naturen vi er så stolte av inn? Kanskje du har lyst til å gjøre dette interiøret evigvarende, dermed mer økonomisk og samtidig moderne og fresht? Nordisk interiør er interiørelementer som er laget med utgangspunkt i nordisk design. Dette er en slags interiørkode som med visse trekk gir deg et design perfekt tilpasset for våre hjem her i Norge. Det er preget av treverk, da det henter mye inspirasjon fra naturen her i nord. Dette skaper en sammenheng mellom den stolte natur vi bor i, og innsiden av vårt eget hjem. Fargene er mer forsiktige enn andre farger for å skape en naturlig atmosfære uten kunstighet. Dette er med på å gi de nordiske hjem kontraster som skaper tydelighet og utstråler selvsikkerhet. 

Design og interiør

Elementene som sammen skaper et drømmehjem

Design og interiør er for mange to svært kjente ord, som sjeldent står uten hverandre. Begge sies å være både gode og avgjørende i prosessen av å skape et vakkert hjem. Enten du er en av de som følger med i alle moteblader og digger nye trender, eller en av de som egentlig ikke har fulgt så mye med, men nå ønsker en endring. 

Hva er definisjonen på design?

Ordet design kommer opprinnelig fra prosessen der man fastsetter et endelig utseende på produktet med forbehold om bruksmåte, samt resultatet av en slik prosess. Med tiden har begrepet også fått en betydning innen plan, skisse og mal. Dermed er dette ordet blitt en internasjonal betegnelse på det vi kaller formgiving.

Hva er definisjonen på interiør?

Interiør handler om det som finnes “på innsiden”, i det indre, og er det motsatte av eksteriør. Begrepet beskriver avgrensede rom og forbindes normalt med innsiden av en bygning. 

Samarbeidet

Hvordan og hvorfor fungerer design og interiør så godt sammen? Ved å bruke både design og interiør kan du kombinere og skape sammenheng mellom produktdesign, form, kunst og kultur. Design og interiør omhandler arkitektur og innredning. Arkitekter, designere og interiørarkitekter jobber aktivt med samarbeidet mellom disse for skape alt fra storslåtte hoteller til personlige drømmehjem.

Interiør i eget hjem

Hvordan skape ditt eget hjem? Vårt første tips er å begynne smått. Dette vil være en fordel for å kunne finne ut akkurat hvilke elementer du vil ta utgangspunkt i. I tillegg vil det også være mer økonomisk enn en helomvending av hus og hjem, som ender opp med å ikke være helt etter eget ønske. Det kan derfor være en svært god start å snakke med fagfolk i butikker eller lese videre på nettsider for å få inspirasjon. 

Statistikk

Nordmenn pusser opp mye. Veldig mye. Tall fra 2016 i en undersøkelse av Prognosesenteret, viser at 40% har enten pusset opp, eller planlegger å gjøre dette de neste tolv månedene. Nordmenn brukte dermed 70 milliarder på oppussing, og det er ikke inkludert møbler og interiør! Vi har god økonomi og bor ofte i eneboliger og velger dermed å pusse opp hjem og bolig fordi vi bruker mye av tiden vår hjemme.

Det nordiske design er av det noe mer moderne, men likevel enkelt og naturlig, mer tidløst enn andre stiler. Dermed kan dette være en løsning dersom du selv ønsker å pusse opp for mindre penger, eller freshe opp hjemmet uten å gå inn i en epoke av oppussingsprosjekter.

Hvor kan jeg bestille tørkede blomster på nett?

I den nye nettbutikken vår, ByWink.no, har vi et stort utvalg av tørkede blomster. Vi har blandt annet Banksia, gull og sølv, hortensia, pampas, protea og tørkede blomsterbuketter.