Kategorier
Tørkede Blomster

Bygg – Gerst (hordeum)

En viktig plante for menneskeheten

Blomster og planter behøver ikke være friske for å være fine. La oss la blomstene stå – og gleden vare. Det kan anses som en noe mer sær og poetisk utredning av den botaniske trenden. Disse passer perfekt for de som er glad i de mer duse og støvete fargenyansene, og opptatt av bærekraftighet. Naturen kan nemlig være en evig kilde innen inspirasjon og dekor. Her er tørket naturlig grønn bygg er godt eksempel.

Opprinnelsen til bygg

Gerst er et vanlig navn på bygg med det vitenskapelige navnet Hordeum vulgare. Dette er en kornblanding som tilhører gressfamilien Poacea. Det er den fjerde største avlingen som spises over hele verden, og brukes til å lage blant annet brød, frokostblandinger, stuinger, drikke og supper. Hordeum vulgare er en årlig plante som vokser best i tung leire og godt drenert jord. Den kan ikke vokse i skyggen, men vokser godt i et solfylt miljø. På grunn av sin evne til å vokse i ugunstige klima og jord har bygg blitt dyrket, og dyrkes, i en generell sammenheng.

Utseende

Bygg planten kan vokse seg opptil 50-100 cm høye. Den har oppreist stamme med spikelets på “hodet”. Stammen består av noder og internoder. Spiken støttes av stammen, og det er stedet der korn eller frø produseres. Den har få blader, men har også blader som er nesten 25 cm lange.Frøene er spiselige og brukt i mel og tilberedt som helkorn. Kornet er det vi kaller for et aks som er enblomstrete i knipper på 3 og 3, der det dannes 6 rader med korn. Bygg kan vi finne både i sommer og vinterettårige typer, men dyrkes kun i Norge som sommerettårige planter, kalt vårbygg, mens det er vanligere med vinterettårige byggplanter i Danmark og Sør-Sverige.Bygg er den av kornartene med raskest veksttid, som fører til større områder for dyrking, og kan bruke ned til 80 døgn på å gro. Bygg trives best i varmt og ikke for tøft vær, og gjør seg raskt ferdig med opptak av næring, som følge av den raske planteutviklingen. Den behøver derfor lettløslig næring i jorden.

Bruksområder for bygg

Vi kan enten tørke eller bruke det naturlige grønne bygget til mange ulike ting innen dekorasjon.

1 Blomsterbuketter

Tørket naturlig bygg passer nydelig til flere fargerike blomster som liljer, roser, iris, tulipaner eller solsikker. Disse bukettene passer godt enten det er til hjemmet eller som en gave.

2 Tørkede blomsterbuketter

Tørkede blomsterbuketter er noe helt eget. De er best likt blant de som elsker vinterblomster, eller blomster på denne tiden av året, og dermed er tørkede blomster et svært godt alternativ.

3 Dekorasjon ved spesielle anledninger

Bygg blomster er også svært fine ved spesielle anledninger som bryllup, jul, fødselsdager og fester, og kan være med på å gi det er rustikke, gammeldagse eller bondeliv utseende du er ute etter. De kan brukes både innen- og utendørs, settes i vaser, bøtter eller på bord eller henges opp på veggen.

4 Dekorasjon av kort eller papirer

Du kan også bruke bygg til å dekorere gratulasjonskortene dine, samt brevputer. Dette vil gjøre det generelle utseendet på gratulasjonskortene og brevpudene helt nydelig og litt mer spesielt og annerledes.

Bygg er en plante som kombinert med å være en avgjørende plante innen menneskehetens mathistorie, ser nydelig ut i tørket tilstand. For bestilling kan du kontakte oss her.

Stavern Blomstermakeri

Vi legger ut nye innlegg fortløpende, så følg oss gjerne på Instagram for å få med deg nyheter og innlegg som kan inspirere. Stavern Blomstermakeri er også aktiv på Pinterest om det er mer din stil.  

Har du fått med deg at det nå er mulig å bestille blomster på nett?

Ønsker deg en fortsatt blomstrende dag! 🙂