Kategorier
Bladplanter

Coleus / Praktspragle / Telemarksjente

Slik lykkes du med Coleus inne og ute

Coleus trenger vann flere ganger i uken, den trenger næring ila vekst sesongen og den tåler best halvskygge. Coleus trives godt inne og ute. Coleus er enkel å forme og enkel å ta stiklinger fra.

Praktspragle/Palettblad/China Rose

Uansett hva du kaller dem, er dette flotte planter som er ganske vanskelige å drepe og ganske enkle å forplante. Når forskjellige sorter av disse artene blir lagt til, er det hundrevis av forskjellige typer tilgjengelig, og hvert år ser vi nye. Disse nydelige plantene kommer i røde, oransje, grønne, lilla og gule varianter med mange forskjellige bladmønstre. 

Så enkelt tar du stiklinger fra dine egne Coleus

Du kan enkelt knekke av eller klippe av en stilk og sette i vann. Etter noen uker får denne nye røtter og kan plantes om. Når du planter i jord, sett den nye planten langs kanten på potta for bedre drenering.

Først og fremst, er ikke dette en kul plante? Jeg elsker disse fargerike, kule plantene! Den er lettstelt og veldig populær, vokser naturlig fra Sørøst-Asia og Oceania til Hawaii, og er en stor favoritt i mange hjem. Det er en perfekt plante å starte med når man vil dyrke frem sine egne planter, ettersom man med små midler kan få svært gode resultater i løpet av kort tid. Denne planten er en svært populær potteplante for mange, ettersom den vokser raskt og er veldig lett å ta hånd om. 

Hvordan vokse Coleus som et tre fra en stikling

Navn og fakta

Vanlig navnColeus / Praktspragle / Telemarksjente
Vitenskapelig navnPlectranthus scutellarioides
FamilieMynter
BestillingLamiales
KingdomPlanter
Tiltrekker segSommerfugler og kolibrier
SolDe er varmetolerante, men de gjør det mindre bra i full sol i subtropiske områder enn i skyggen
OpprinnelseHjemmehørende i Sørøst-Asia til Australia.

Hvor mye vann trenger den?

I varme måneder vil Coleus dyrket i potter utendørs trenge vanning en eller to ganger om dagen. Hvis de dyrkes innendørs, er vanning hver annen eller tredje dag vanligvis tilstrekkelig med mindre inneluften er spesielt tørr.

Trenger den gjødsel? 

Som de fleste planter med fargerikt løvverk, trenger coleus regelmessig fôring. For å holde coleusen din blomstrende, bland gjødsel med langsom frigjøring i pottejorden.

Deretter kan du mate den med en fortynnet flytende gjødsel hver uke eller to etter hvert som sesongen skrider frem. Les mer om gjødsel.

Overvintre din Coleus/Praktspragle

Hva slags jord trives coleus i?

Denne planten liker fuktig, men ikke våt jord. Den er ikke veldig tørketolerant, så det er viktig å finne balansen og holde coleusen din godt hydrert, men ikke fuktig.

Når du potter, bruk en potteblanding av høy kvalitet, og sørg for at potten din har god drenering. Den beste kombinasjonen er en godt drenerende jord som vannes regelmessig. Jord som er for tett, kan føre til at røttene råtner.

Vil du lese mer om jord så har vi en fin tekst her.

Trives den i mye sol?

Hvis fargene på Coleusplanten ser utvasket og kjedelig ut, kan det ha blitt for mye sol. Tradisjonelt blir Coleus sett på som en skyggeelsker, men nylige kulturer har gjort denne planten mer tolerant mot sollys, men den liker fortsatt ikke direkte, vedvarende sollys. 

Hjemme hos oss har vi flere ulike typer Coleus, de står ute på verandaen, inne i bua, på hylla mitt i solen og inne.

Noen står mitt i solen og noen står i delvis skygge. Så du må prøve ut og se hvor din Coleus trives best.

Coleus / Praktspragle / Telemarksjente får ny jord og potte

Vår Coleus får litt vårkjærlighet for å kunne komme tilbake til sin prakt fra i fjor. Vi tar også nye stikklinger og prøver å se hva som har gjort at den ikke har hatt det helt fint i det siste.

Ca 5 månader senere så har vi fått flere fine nye planter fra våre Coleus stikklinger. Jeg plantet om alle som hadde røtter og satt resterende stikklinger i vann. Her kommer jeg med en ny video og oppdatert blogg etter hvert.

Hvor kan jeg kjøpe Coleus?

Stavern Blomstermakeri selger Coleus-planten i vår nettbutikk, ByWink.no. Kjøp Coleus-planten her. Vi har også et stort utvalg av andre friske og tørkede blomster, potter og krukker; og andre interiørartikler.

Ønsker du å sende en blomsterbukett eller en dekorasjon?

Vi leverer ferske blomser på døren i Stavern og Larvik hver dag. Gå til blomsterbestilling, eller ring oss på 414 83 820, for å bestille.