Kategorier
Potteplanter

Coleus Buntnessel plante

En plante med mange navn

Coleus er det vanlige navnet på en slekt av kjente landskapsplanter som nå har blitt tildelt generalen Solenostemon og Plectranthus. Uansett hva du kaller dem, er dette godmodig planter som er ganske vanskelige å drepe og ganske enkle å forplante. Når forskjellige sorter av disse artene blir lagt til, er det hundrevis av forskjellige typer tilgjengelig, og hvert år ser vi nye. Disse nydelige plantene kommer i røde, oransje, grønne, lilla og gule varianter med mange forskjellige bladmønstre. 

Coleus er en enkel og kul plante

Først og fremst, er ikke dette en kul plante? Jeg elsker disse fargerike, kule plantene! Den er lettstelt og veldig populær, vokser naturlig fra Sørøst-Asia og Oceania til Hawaii, og er en stor favoritt i mange hjem. Det er en perfekt plante å starte med når man vil dyrke frem sine egne planter, ettersom man med små midler kan få svært gode resultater i løpet av kort tid. Denne planten er en svært populær potteplante for mange, ettersom den vokser raskt og er veldig lett å ta hånd om. 

Navn og fakta

Vanlig navn: Coleus / Praktspragle / Telemarksjente

Vitenskapelig navn: Plectranthus scutellarioides

Familie: Mynter

Bestilling: Lamiales

Kingdom: Planter

Tiltrekker seg: Sommerfugler og kolibrier

Sol: De er varmetolerante, men de gjør det mindre bra i full sol i subtropiske områder enn i skyggen

Opprinnelse: Hjemmehørende i Sørøst-Asia til Australia. 

Hvor mye vann trenger den?

I varme måneder vil Coleus dyrket i potter utendørs trenge vanning en eller to ganger om dagen. Hvis de dyrkes innendørs, er vanning hver annen eller tredje dag vanligvis tilstrekkelig med mindre inneluften er spesielt tørr.

Trenger den gjødsel? 

Som de fleste planter med fargerikt løvverk, trenger coleus regelmessig fôring. For å holde coleusen din blomstrende, bland gjødsel med langsom frigjøring i pottejorden.

Deretter kan du mate den med en fortynnet flytende gjødsel hver uke eller to etter hvert som sesongen skrider frem. Les mer om gjødsel.

Hva slags jord trives coleus i?

Denne planten liker fuktig, men ikke våt jord. Den er ikke veldig tørketolerant, så det er viktig å finne balansen og holde coleusen din godt hydrert, men ikke fuktig.

Når du potter, bruk en potteblanding av høy kvalitet, og sørg for at potten din har god drenering. Den beste kombinasjonen er en godt drenerende jord som vannes regelmessig. Jord som er for tett, kan føre til at røttene råtner.

Vil du lese mer om jord så har vi en fin tekst her.

Trives den i mye sol?

Hvis fargene på Coleusplanten ser utvasket og kjedelig ut, kan det ha blitt for mye sol. Tradisjonelt blir Coleus sett på som en skyggeelsker, men nylige kulturer har gjort denne planten mer tolerant mot sollys, men den liker fortsatt ikke direkte, vedvarende sollys. 

Hvor kan jeg kjøpe Coleus?

Stavern Blomstermakeri selger Coleus-planten i vår nettbutikk, ByWink.no. Kjøp Coleus-planten her. Vi har også et stort utvalg av andre friske og tørkede blomster, potter og krukker; og andre interiørartikler.

Ønser du å sende en blomsterbukett eller en dekorasjon?

Vi leverer ferske blomser på døren i Stavern og Larvik hver dag. Gå til blomsterbestilling, eller ring oss på 414 83 820, for å bestille.